Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Ustvarjanje čiste družbe je vedno vodilo v nasilje, solze in kri [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 23. 07. 2023 / 06:21
Oznake: Sveto pismo, Škof, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2023 / 06:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Ustvarjanje čiste družbe je vedno vodilo v nasilje, solze in kri [VIDEO]
Jezus nas tudi močno posvari pred skušnjavo čiste družbe, čiste Cerkve. Pred skušnjavo odstranjevanja vsega, kar prepoznamo kot ljuljko v svoji okolici. FOTO: Jože Potrpin

Nadškof Zore: Ustvarjanje čiste družbe je vedno vodilo v nasilje, solze in kri [VIDEO]

V nagovoru na današnjo 16. nedeljo med letom, ki je hkrati tudi Krištofova nedelja, se je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore naslonil na evangelijsko pridigo o pšenici in ljuljki.

Po njegovem je današnja prilika nadaljevanje prilike o sejalcu in semenu, govori pa o gospodarju, ki je na svoji njivi posejal dobro seme, a se je pokazalo, da je med žitom tudi ljuljka. Služabniki so to takoj opazili in zato vprašali, od kod ljuljka. V odgovor so dobili pojasnilo: medtem ko so ljudje spali, je prišel sovražnik, zasejal ljuljko in odšel.

Bog je ustvaril dober svet

»Bog je ustvaril dober svet. V pripovedi o stvarjenju je desetkrat rečeno, da je bilo vse, kar je Bog ustvaril, dobro. Bog je videl, da je dobro. Mi pa skupaj s služabniki ugotavljamo, da na polju sveta raste tudi ljuljka. Poleg vsega dobrega, ki ga doživljamo, obstaja tudi zlo. Kaj naj storimo?« se je vprašal Stanislav Zore.

Kjer je Bog sejal dobro, sovražnik seje zlo

In si takoj odgovoril: najprej moramo biti budni; ko namreč budnost popusti, se sovražnik znajde na polju duše in seje zlo. To se dogaja, nadaljuje nadškof, v vsakem človeku. Zlo ni zasejano zgolj v nekaterih ljudeh; kjer je Bog sejal dobro, sovražnik seje zlo. Zato moramo biti pozorni, da ljudi ne začnemo ločevati na dobre in hudobne. Če podležemo tej skušnjavi, nismo daleč od ruvanja ljuljke.


Skušnjava čiste družbe, čiste Cerkve

»Jezus nas tudi močno posvari pred skušnjavo čiste družbe, čiste Cerkve. Pred skušnjavo odstranjevanja vsega, kar prepoznamo kot ljuljko v svoji okolici. Zgodovinska izkušnja nas uči, da je ustvarjanje čiste družbe vedno vodilo v nasilje, v solze in kri. Kako se je razbohotilo zlo v svetu, kadar so ljudje začeli ustvarjati čisto družbo!« opozarja nadškof.

Zakaj je potrebna ta potrpežljivost?

Jezus v današnjem evangeliju pravi: pustite, naj oboje raste do žetve! Ob žetvi bodo žanjci ločili ljuljko in pšenico. Žanjci pa so angeli, pojasnjuje nadškof Zore: »Zakaj je potrebna ta potrpežljivost? Zato, ker tako dela Bog z nami. Knjiga modrosti nam pove nekaj nadvse lepega: Ker vsemu gospoduješ, vsemu prizanašaš; svojim otrokom vlivaš veliko upanje, ker daješ po grehu čas za kesanje.«

Bog ve, da Savel lahko postane sv. Pavel

In v tem je skrivnost, zaključi nadškof: Bog vsakomur daje čas za kesanje, mi pa hočemo grešnika odstraniti, ker verjamemo, da bo ljuljka vedno ostala ljuljka. Medtem ko Bog ve, da Savel lahko postane sv. Pavel.

Misel sv. Janeza Boska o težavnih otrocih

Ob koncu nedeljskega nagovora je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore navedel še misel sv. Janeza Boska o težavnih otrocih, ki si jo je vredno zapomniti. Dejal je namreč: vzemite gnilo jabolko, odprite ga, ga razpolovite in videli boste, da so semena dobra. Posejte ta semena in imeli boste zdrava in dobra jabolka.

Nalaganje
Nazaj na vrh