Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Saharova 2023 Jini Mahsi Amini in iranskemu ženskemu gibanju

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 20. 10. 2023 / 09:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada Saharova 2023 Jini Mahsi Amini in iranskemu ženskemu gibanju
Protesti po nasilni smrti Aminijeve. FOTO: Wikipedia

Nagrada Saharova 2023 Jini Mahsi Amini in iranskemu ženskemu gibanju

Nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2023 prejme Jina Mahsa Amini in gibanje Ženska, življenje in svoboda v Iranu, so tokrat odločili poslanci in poslanke Evropskega parlamenta.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je nagrajenca za leto 2023 včeraj razglasila v Strasbourgu, ob razglasitvi pa je povedala: »16. septembra smo obeležili leto dni od umora Jine Mahse Amini v Iranu. Evropski parlament ponosno stoji s pogumnimi in tistimi, ki kljubujejo, ki se še naprej borijo za enakost, dostojanstvo in svobodo v Iranu.« Kot je poudarila, stojijo ob strani vsem, ki »celo iz zapora še naprej ohranjajo gibanje Ženska, življenje in svoboda pri življenju«. S podelitvijo nagrade izrekajo podporo njihovemu boju in ohranjajo spomin na vse tiste, ki so boj za svobodo plačali s svojim življenjem.

Jina je umrla, ker naj ne bi upoštevala strogih zakonov o pokrivanju glave, ki veljajo v Iranu.

Jina Mahsa Amini je bila 22-letna Iranka kurdskih korenin. Policija jo je 13. septembra 2022 aretirala v Teheranu, ker naj ne bi upoštevala strogih zakonov o pokrivanju glave, tri dni pozneje pa je umrla v Teheranski bolnišnici po hudi telesni zlorabi v priporu. Njena smrt je sprožila množične proteste, ki so jih vodile ženske v Iranu. Pod geslom »Ženska, življenje, svoboda« nasprotujejo zakonu o nošnji hidžaba in drugim diskriminatornim zakonom za ženske.

Napis med protestom v Torontu z epitafom na grobu Aminijeve v kurdščini: »Jina, draga! Ne boš umrla. Tvoje ime se bo spremenilo v simbol.« FOTO: Pirehelokan/Wikipedia

Po brutalnem zatrtju teh protestov iranskega režima je Evropski parlament večkrat obsodil tragične razmere na področju človekovih pravic v državi. Oktobra 2022 so poslanke in poslanci pozvali k sankcijam proti iranskim uradnikom, vpletenim v smrt Aminijeve, in režimsko zatiranje, ter izrazili odločno podporo mirnemu protestnemu gibanju v Iranu. Januarja 2023 so poslanke in poslanci zahtevali dodatne sankcije proti iranskemu režimu in pozvali Evropsko unijo, naj Islamsko revolucionarno gardo uvrsti na seznam terorističnih organizacij.

Slovesna podelitev nagrade Saharova bo 13. decembra 2023 v skupščinski dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Lani je Evropski parlament nagrado podelil prebivalcem Ukrajine, ki se pogumno upirajo ruski agresiji.

Nagrada EP za svobodo misli

Nagrado Saharova za svobodo misli Evropski parlament podeli vsako leto. Ustanovljena je bila leta 1988 v čast posameznikom in organizacijam, ki zagovarjajo človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je po sovjetskem fiziku in političnem oporečniku Andreju Saharovu, vrednost nagrade pa je 50.000 eurov.

Lani je Evropski parlament nagrado podelil prebivalcem Ukrajine, ki se pogumno upirajo ruski agresiji.

Kupi v trgovini

Razprodano
Človekove pravice v Sloveniji danes
Družbena vprašanja
4,06€
Nalaganje
Nazaj na vrh