Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Saharova tokrat v Kongo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2014 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada Saharova tokrat v Kongo

Nagrada Saharova tokrat v Kongo

Letošnji prejemnik je tamkajšnji zdravnik dr. Denis Mukwege.

Evropski parlament je odločil, da nagrado Saharova za svobodo misli, eno najprestižnejših nagrad na področju človekovih pravic, v letu 2014 prejme zdravnik iz Demokratične republike Kongo, dr. Denis Mukwege, ki v svoji domovini slovi po skrbi za žrtve množičnih posilstev.



59-letni dr. Mukwege je v svoji bolnišnici Panzi na meji z Ruando od izbruha druge vojne v Kongu leta 2008 pomagal že na tisoče ženskam. V tej vojni je posilstvo postalo eno najbrutalnejših orožij za uničevanje družin, skupnosti in celotnih generacij.

Dr. Mukwege je bolnišnico sprva ustanovil z namenom, da bi v njej oskrboval nosečnice, kmalu pa se je soočil z bridko stvarnostjo, da so bile žene in dekleta, ki prihajajo v njegovo ambulanto, izpostavljene krutemu nasilju in nujno potrebujejo pomoč. Nekatere je obravnaval več kot enkrat in med svojim 18-urnim delovnikom opravil tudi po deset operacij na dan.

Septembra 2012 je Mukwege predstavil oster nagovor, v katerem je obsodil nekaznovanje množičnih posiljevalcev v Demokratični republiki Kongo in ob tem izrekel javno kritiko sramotnega obdobja 16 let, ko se tudi mednarodna skupnost in vlada v Kongu nista odzvali na pokole v pokrajini Kivu.



Zaradi svojih izjav je bil deležen številnih napadov, njegovega telesnega stražarja so umorili, in z družino je bil primoran pobegniti v Evropo. Toda ženske Konga niso obupale. Njegove pacientke, obupno obubožane žene, ki jim je pomagal, so zbrale sredstva za nakup letalske vozovnice in ga prosile, naj se vrne v domovino. Ko se je 14. januarja 2013 vrnil v Bukavu, so ga pričakale v več kot 20 km dolgem špalirju med mestom in letališčem.

Dr. Mukwege je bil tudi eden izmed nominirancev za prejemnika letošnje Nobelove nagrade za mir. Še vedno opravlja svoje delo ter pomaga ženam in dekletom, medtem ko še naprej divja vojna za nadzor nad bogatimi naravnimi viri v Kongu. Leta 2013 je prejel Prvo nagrado za človekove pravice in ob tej priložnosti dejal: »Vlada in uporniki so prepričani, da so rudnine in minerali najbolj cenjen zaklad Konga, vendar to ne drži. Naš največji zaklad so naše žene in dekleta.«

Vir: Radio Vatican
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh