Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Naj sv. Patrik utrdi vašo vero!'

Objava: 17. 03. 2009 / 10:12
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Naj sv. Patrik utrdi vašo vero!'

Irski nadškof kardinal Sean Brady, ki vodi nadškofijo Armagh, ob prazniku sv. Patrika, narodnega zavetnika Irske, poziva vse vernike v deželi, naj se vrnejo k svojim krščanskim koreninam in naj praznika ne obeležijo le kot tradicionalnega praznovanja irske kulture in dediščine. Njegovo sporočilo je del voščila, ki ga ob prazniku sv. Patrika svojim vernikom namenja Irska škofovska konferenca.

Na ta dan se 'vsi možje in žene irskega porekla združijo v praznovanju svoje pripadnosti in dediščine'. Dan sv. Patrika združuje vse Irce po svetu, saj je svetnik simbol irske zgodovine in irske dediščine'.

Vendar, kot pravi kardinal, če sv. Patrika omejimo le na ti dve oznaki in pri tem ne omenimo njegove globoke krščanske vere, s tem potvarjamo resnico in svetniku ne priznavamo njegove prave vrednosti.

Kardinal je Irce pozval, naj ne zgrešijo pravega pomena današnjega praznovanja, saj je to čas, ‘ko ne le proslavljamo irsko kulturo in pripadnost, ampak se spominjamo moža, ki je sam sebe opisal kot Božjega odposlanca in ki je molil za to, da bi ljudje, ki jih je Bog izbral, nikoli ne zgrešili svoje poti ob koncu časov’.

Kardinal je še izrazil upanje, da bi tisti prebivalci zelenega otoka, ki so izgubili stik z vero, tega ponovno odkrili in da bi znova okusili tisto, kar je sv. Patrik imenoval ‘veselje in ljubezen vere’.

Spomnil je tudi na nasilje, ki je v preteklih tednih ponovno preplavilo Severno Irsko, ter poudaril, da si morajo vsi skupaj nenehno prizadevati za mir na otoku. Pozval je vse državljane, naj podvojijo svoja prizadevanja za izgradnjo družbe brez nasilja. Prosil je za podporo politikom, ki se trudijo, da bi se Irska naposled oddaljila od temnih dni preteklosti in zgradila lepšo prihodnost na temeljih zaupanja, pravičnosti in spoštovanja vseh.

Kardinal je svoje sporočilo zaključil z molitvijo sv. Patrika:
naj bo Kristus v vseh srcih, ki se me spomnijo;
naj bo Kristus na jeziku vsakogar, ki pripoveduje o meni;
naj bo Kristus v vsakem očesu, ki gleda mojo podobo
in v vsakem ušesu, ki prisluhne moji besedi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh