Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naj vas prazniki napolnijo z veseljem, upanjem in ljubeznijo

Za vas piše:
Alojzij Cvikl
Objava: 23. 12. 2015 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naj vas prazniki napolnijo z veseljem, upanjem in ljubeznijo

Božično voščilo mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla.
Pred nami so božični prazniki, ki jih zelo različno praznujemo in doživljamo. Za ene je to dan podoben vsem drugim dnevom, za druge je zgolj vračanje v tradicijo, kar pa morda skrbno obnovijo: postavijo in okrasijo božično drevo, morda tudi jaslice…

Za mnoge pa je božič duhovno bogat praznik. Jaslice, božični okraski in vsa razsvetljenost naših ulic in trgov, vse to nas vodi k osrednjemu sporočilu božiča: da nam je Marija v pastirski štalici, blizu Betlehema, rodila in v jasli položila Božje dete. To se je zgodilo na pastirskih poljanah, zunaj mesta Betlehem, sredi noči, v času, ko so skoraj vsi ljudje počivali.

Angeli so v prvi božični noči oznanili pastirjem, da se je zgodilo nekaj velikega, nekaj, kar je spremenilo tok človeške zgodovine. Pastirji, presenečani nad sporočilom angelov, so šli pogledat, kaj se je zgodilo; in našli so: Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ob vsem, kar so pastirji doživeli v tisti prvi božični noči, so spoznali, da dete v jaslicah ni navaden otrok, da je Božji sin, ki je prišel delit življenje z vsemi nami.

Jezus je v božični noči prišel v človeško temo, v našo revščino, naše težave in križe, da bi v vse to prinesel svojo luč in upanje. Božično sporočilo prinaša upanje! Pomeni namreč, da Bog ni obupal nad človekom. Prišel je na zemljo, da nam prinese neugasljivo luč, da se človeštvo nikoli več ne bi izgubljalo v temi nesmisla, da ljudje ne bi tavali po stranpoteh, temveč bi prihajali k njemu, ki je resnična in prava luč.

Tako božič s svojim sporočilom preganja vsak strah in naša srca napolnjuje z veseljem in mirom! To je bilo tudi sporočilo angela pastirjem v sveti božični noči: »Ne bojte se, glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki je za vse ljudstvo!« (Lk 2,10).

Vsem želim, da bi v prazničnih božičnih dneh v sebi na novo odkrili in začutili upanje, ki nam ga v božični skrivnosti podarja Bog sam. Še posebej želim tega vsem, ki vas pestijo razne težave, preizkušnje, bolezen, skrbi, razočaranja…

Tega želim vam, slovenski rojaki. Mnogi boste božič praznovali izven domovine, v zamejstvu in izseljenstvu. Blagoslovljen božič želim vam, vojaki in policisti, vsem vam, ki boste morali praznični dan preživeti na delovnem mestu in ne boste mogli praznovati v krogu svojih družin, ob najdražjih. Vsem iz srca želim lepo in doživeto praznovanje, naj vas ti praznični dnevi napolnijo z veseljem, upanjem in ljubeznijo.

V novem letu 2016 pa vam voščim najprej zdravja, sreče, zadovoljstva, še posebej tudi Božjega varstva in blagoslova ter takšnih življenjskih pogojev, da boste mogli v polnosti uresničevati svoja teženja po vsem, kar je dobro, lepo in plemenito. Tako, da bo vaše osebno in naše skupno življenje še bolj vredno človeškega dostojanstva, da bo uresničeno, srečno in izpolnjeno.

Foto: Tatjana Splichal

Preberite tudi:

Božično voščilo nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v imenu Slovenske škofovske konference
Božična poslanica novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana
Božično voščilo celjskega škofa Stanislava Lipovška
Božična poslanica murskosoboškega škofa Petra Štumpfa
Božična poslanica koprskega škofa Jurija Bizjaka

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh