Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj so na udaru starejši in osebe s fiksnimi dohodki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 04. 2023 / 15:38
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2023 / 15:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najbolj so na udaru starejši in osebe s fiksnimi dohodki
Alenka Petek, Peter Tomažič in Janez Kastelic, sodelujoči na novinarski konferenci Slovenske karitas. FOTO: Slovenska karitas

Najbolj so na udaru starejši in osebe s fiksnimi dohodki

Slovenska karitas je na današnji novinarski konferenci predstavila poročilo o lanski pomoči celotne mreže Karitas in začetek dobrodelne akcije »Pomagajmo preživeti in živeti«, namenjene zlasti pomoči starejšim, trajno brezposelnim, socialnemu vključevanju težko zaposljivih in podpori zaposlenim z minimalno plačo, neredno zaposlitvijo in nizkimi prihodki v Sloveniji.

Lani je Slovenska karitas z materialno pomočjo pomagala 99.408 ljudem po Sloveniji, največje povečanje potreb pa je pri starejših in osebah s fiksnimi dohodki, ki so najranljivejši ob podražitvah hrane, osnovnih življenjskih potrebščin in ogrevanja. »Zlasti pozorni smo na starejše, saj je njihova pokojnina v preteklosti zagotavljala varnost, danes pa ni več tako, hkrati starejši ne želijo poudarjati svojih težav, živijo zelo skromno in gredo prek vseh meja, da ne pokažejo stiske. Zanje je ponižujoče, da so delali vse življenje in ne morejo dostojno preživeti,« je izpostavil generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

17 % več starejših prejemnikov kot leto prej

Tako je lani materialno pomoč in pomoč pri plačilu najnujnejših položnic na Karitas prejelo nad 17.600 starejših oziroma 17 % več kot leto poprej, čemur se pridružuje še 8700 gospodinjstev, v katerih ljudje v aktivni dobi živijo sami. Sicer pa se je v minulem letu v akciji skupaj zbralo 209.712,99 evra sredstev, namenjenih zlasti materialni pomoči na lokalni ravni v obliki hrane in higienskih pripomočkov in plačilu najnujnejših položnic. Del sredstev je namenjen tudi programom socialnega vključevanja, predvsem učenju uporabnih spretnosti, vključevanju v prilagojene oblike dela, aktivaciji prek spremljanega prostovoljstva in individualnemu svetovanju.

Pomembnost pogovora s prejemniki pomoči

Kot je dejal tajnik Župnijske karitas Domžale Janez Kastelic, je njihovo delo socialno-materialna pomoč družinam in posameznikom, brezdomcem, starejšim in beguncem. Zadnja leta opažajo pomembnost pogovora s prejemniki pomoči in sodelovanje prostovoljcev Karitas. »Skupaj z njimi preverimo, ali je oseba v stiski, kakšna je in kaj lahko naredi sama, kaj pa bomo mi. Pri tem moramo biti pazljivi, da nismo preveč subjektivni in prehitri,« je poudaril Kastelic.

Da zaposlitev reši pred pomanjkanjem, ne drži več

»Pravilo«, da lahko delo ali zaposlitev reši pred pomanjkanjem, ne drži več, saj danes zaposlitev ob nizkih minimalnih plačah ne pomeni več izhoda iz revščine, pa je opozorila socialna delavka na Škofijski karitas Ljubljana Alenka Petek: »Vse več se po pomoč obračajo družine z nizkimi prihodki staršev, starejši, bolni, samski, enostarševske družine, ki s svojimi prihodki težko krijejo stroške najemnin in izredne stroške. V porastu so svetovalni pogovori, veliko je tudi opolnomočenja, zagovorništva in spremljanja prosilcev, saj pri reševanju stisk potrebujejo celostno pomoč. Stiske in ljudje s težavami bodo vedno med nami. Želimo si, da bi se ljudje lahko zaposlili, ohranili delovno mesto in z dohodki tudi dostojno preživeli.«

Grožnja napovedanih sprememb obdavčitve nepremičnin

Po Tomažičevih besedah na Slovenski karitas spodbujajo delodajalce, da omogočijo ustrezno plačilo za opravljeno delo, kar bi preprečevalo revščino vsaj za zaposlene delavce. Pokojnine morajo pri starejših in invalidih omogočati dostojno preživetje. Grozi pa, da bodo napovedane spremembe obdavčitve nepremičnin mnoge starejše pahnile v nerešljive situacije in velike stiske. »Če se znajdete v stiski, ne odlašajte. Pravočasno poiščite pomoč. Včasih že s pogovorom sami najdete rešitev. Ob sodelovanju humanitarnih organizacij, države in vsakogar od nas ter z medsebojno solidarnostjo ne bi smel nihče ostati v stiski.« Več o akciji »Pomagajmo preživeti in živeti« TUKAJ.

Več kot pol milijona prostovoljnih ur

Povzetek letnega poročila celotne mreže Karitas za leto 2022 je najti TUKAJ. V različne socialne programe mreže v skupni vrednosti 11,1 milijona € je bilo lani vključenih 143.175 oseb, od tega 26.733 otrok in 35.104 starejših. Nad 9700 prostovoljcev v 445 župnijskih in 6 škofijskih Karitas je ljudem v stiski razdelilo 3490 ton hrane in skupaj izvedlo kar 553.342 prostovoljnih ur. Število prejemnikov materialne pomoči se je v letu, ki so ga zaznamovali ukrajinski begunci, dvig cen ogrevanja, elektrike, hrane in drugih najnujnejših pripomočkov, v povprečju dvignilo za 10 %.

Kupi v trgovini

Moč preživetja
Zgodovina
27,17€
Nalaganje
Nazaj na vrh