Zapri
Iskanje

Najbolje prevaja dijakinja škofijske gimnazije

Za vas piše:
K. C.
Objava: 02. 02. 2015 / 13:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Najbolje prevaja dijakinja škofijske gimnazije

Slovenska zmagovalka vseevropskega tekmovanja mladih prevajalcev je dijakinja Katja Logar s Škofijske klasične gimnazije Zavod sv. Stanislava.

Slovenska zmagovalka vseevropskega tekmovanja mladih prevajalcev Juvenes Translatores za leto 2014-2015 je dijakinja Katja Logar s Škofijske klasične gimnazije Zavod sv. Stanislava iz Ljubljane. Na tekmovanju je sodelovalo osem slovenskih šol, ocenjevalce pa je najbolj prepričal prevod Katje Logar, ki je prevajala iz angleščine v slovenščino.

Kot so sporočili iz Bruslja, je na prevajalskem tekmovanju, ki je potekalo novembra lani, sodelovalo več kot 3000 najstnikov iz 740 srednjih šol v Evropski uniji. Tokrat so morali dijaki prevesti besedila na temo evropske identitete. Besedila so posebej za tekmovanje pripravili prevajalci Evropske komisije, ki so nato tudi pregledali in ocenili prevode dijakov.

Udeleženci tekmovanja so izbirali med 552 možnimi kombinacijami dveh izmed 24 uradnih jezikov EU. Letos so uporabili 148 jezikovnih kombinacij. Vsi zmagovalci so prevajali v jezik, ki ga najbolj obvladajo. Navadno je to materinščina, kar je značilno tudi za uradne prevajalce v institucijah EU. Po en zmagovalec iz vsake države članice EU bo 16. aprila povabljen na slovesnost v Bruslju, kjer jim bo podpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgieva izročila priznanje za uspeh.

Tekmovanje Juvenes Translatores od leta 2007 vsako leto prireja Generalni direktorat za prevajanje Evropske komisije. Njegov namen je spodbujati učenje jezikov v šolah in dijakom omogočiti, da se preskusijo v prevajanju. Sodelujejo lahko 17-letni srednješolci, tekmovanje pa poteka hkrati na vseh izžrebanih šolah po EU.
Vir: STA

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh