Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najboljši športniki med invalidi so …

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 01. 2023 / 07:54
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 08:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najboljši športniki med invalidi so …
Športnica leta 2022, atletinja Leja Glojnarič, in mama Marina Kegla, športnika leta 2022. FOTO: Sportida/Spletna stran Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite

Najboljši športniki med invalidi so …

V Zvezi za šport invalidov – Paralimpijskem komiteju Slovenije so podelili priznanja najboljšim športnikom med invalidi za leto 2022. To so postali gluha atletinja Leja Glojnarič, gluhi teniški igralec Marino Kegl, moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede.

Do zlata na olimpijadi gluhih

Leja Glojnarič je vsestranska atletinja, ki ima najraje skok v višino. V tej disciplini je lani na olimpijadi gluhih osvojila zlato medaljo, še eno pa v sedmeroboju. Nagrado za športnico leta je dobila prvič. »Ponosna in vesela sem, da sem postala parašportnica leta. Nisem pričakovala, da bom nominirana. Z medaljo sem pridobila več samozavesti in volje. Rada bi še izboljšala osebni rekord in v mnogoboju prišla čez 5000 točk,« je dejala Glojnaričeva.

Športnik leta trenutno v Avstraliji

Marino Kegl je že bil športnik leta pred šestimi leti. Trenutno je četrti igralec na svetovni lestvici gluhih, na zadnji olimpijadi gluhih je zasedel četrto mesto. Lani je dobil dva turnirja v konkurenci slišečih v Avstriji, osvojil je tudi mednarodni turnir gluhih v Bratislavi. Športnika leta 2022 na Brdu sicer ni bilo, saj se že pripravlja na začetek odprtega prvenstva Avstralije za gluhe in naglušne, v njegovem imenu je nagrado prevzela mama Majda Cipot.

FOTO: Zajem zaslona/YouTube

»Ne morem verjeti, ne morem verjeti. Jaz sem športnik leta … Ne morem verjeti … Sem zelo presenečen in res mi je težko to delati. Hvala za pomoč Zvezi za šport invalidov Slovenije, Športni zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, Finančni upravi Republike Slovenije, vsem, ki mi pomagate,« je v izjavi iz Avstralije povedal Marino Kegl.

Cilj je nastop na igrah v Parizu

Slovenske odbojkarice sede so že dolgo del svetovne elite. V zadnjem obdobju so ekipo pomladile. Lani so osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, bile pa so tudi četrte na svetovnem prvenstvu kot najboljša evropska reprezentanca. Nastopile so Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.

FOTO: Zajem zaslona/YouTube

»Bile smo kar presenečene. Potiho smo upale, ker smo v zadnjih letih kar garale za ta uspeh. Veselje, sreča, lepi občutki so to. Upam, da bomo dovolj garale, da se uvrstimo še na paraolimpijske igre v Pariz in da damo vse od sebe. Pozna se mladosten pridih igralcev, ki prihajajo. Imamo sveže ideje in svež veter,« je ob prejemu priznanja zadovoljno dejala Senta Jelar.

Lani do naslova svetovnih prvakov

Slovenski gluhi košarkarji so bili doslej na olimpijadi gluhih že dvakrat drugi, prav tako so bili dvakrat evropski prvaki. Lani pa se je prvič izkazala ekipa tri na tri in osvojila naslov svetovnih prvakov. V ekipi so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

FOTO: Zajem zaslona/YouTube

»Imeli smo pet let premora in nismo igrali. Želeli smo si igrati na svetovni ravni in sem vesel, da smo se vrnili. Dokazali smo, da znamo igrati, ponosen sem na nagrado, ne zame, ampak za vse druge v ekipi,« je po prireditvi dejal Zupan.



Nalaganje
Nazaj na vrh