Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najkrajše popoldne v letu

Za vas piše:
A. G.
Objava: 13. 12. 2011 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najkrajše popoldne v letu

Za dan svete Lucije, ki danes goduje, imajo Italijani poseben rek: Santa Lucia, il giorno più corto che ci sia – Sveta Lucija je najkrajši dan v letu. Ker se tako lepo rima, ga ne gre popravljati, čeprav je v resnici najkrajši dan v letu 21. decembra, na zimski solsticij. Nekaj resnice pa se le skriva v pregovoru: na ta dan je zabeležen najzgodnejši sončni zahod.

Naveličani dolgotrajne teme si v današnjih časih lahko pomagamo: prižgemo luč. Kaj pa tisti, ki zaradi slepote stalno živijo v temi? Društvo študentov invalidov Slovenije v teh dneh pripravlja delavnice z naslovom Izkušnja spreminja. Obiskovalci lahko na lastni koži občutijo, kako slepi in slabovidni igrajo družabne igre, kako lahko ločijo pikice braillove pisave pod prsti in kako se učijo (vabilo na naslednjo delavnico si poglejte tukaj: http://www.prostovoljstvo.org/?t=event&id=402). »Pretreslo me je, ker si ne predstavljamo, kako je, ko si v svetu teme nič ne predstavljaš, kako težko se znajdeš,« je povedala Nastja, ki se je udeležila delavnic na mariborski Univerzi. Jaka pa je dodal, da je smisel delavnic spoznati, kaj slepi in slabovidni v resnici »vidijo« oz. kako zaznavajo svet. »Mi imamo neke hipoteze o tem, kako ti ljudje dojemajo svet, ko pa sam vidiš, kako v resnici to je, gledaš nanje drugače.«

Ker bo današnji večer dolg, ga lahko izkoristimo tudi za molitev k sveti Luciji, ki je priprošnjica za oči in dober vid, še posebej pa se ji je dobro priporočiti, da nas varuje pred duhovno slepoto.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh