Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Najlepši Italijan« želi postati duhovnik

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 12. 2023 / 10:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Najlepši Italijan« želi postati duhovnik
Eduardo Santini v vlogi fotomodela. FOTO: Instagram/Edoardo Santini

»Najlepši Italijan« želi postati duhovnik

Edoardo Santini, ki mu pripada naziv »najbolj čednega moškega v Italiji«, se je odločil, da bo opustil obetavno manekensko poklicno pot: ker želi postati duhovnik, bo vstopil v eno od italijanskih semenišč.

Plesalec, plavalec, igralec – to so le nekatere sanje mladega Edoarda, 21-letnega Italijana, ki so mu leta 2019, ko se je v starosti 17 let udeležil lepotnega tekmovanja, podelili naslov najbolj čednega mladeniča v Italiji, poročajo ameriški katoliški spletni mediji. Ta naziv mu je odprl vrata v svet mode in njegova prihodnost se je zdela kristalno jasna: postal naj bi velika zvezda modnega sveta.

Drugačna zvezda, »če bo takšna Božja volja«

Bog pa je imel za Edoarda drugačne načrte: Santini bo še naprej sijal kot svetla zvezda, vendar ne v soju žarometov in modnih pist … V video posnetku, ki ga je mladenič konec letošnjega novembra objavil na družbenih omrežjih, svetu sporoča, da se je podal na pot, na koncu katere bo, »če bo takšna Božja volja, postal duhovnik«.

Življenje v Bogu ne pomeni, da se zakleneš v cerkev, temveč da bolj polno živiš svoje življenje ...

Kot pojasnjuje, je v zadnjih letih srečal veliko ljudi, ki so mu, »s tem, ko so mi pokazali, kaj pomeni 'biti Cerkev', vlili moči za soočanje z vprašanjem, ki ga v sebi nosim že od malih nog«, vendar se vanj »doslej iz strahu nisem poglabljal«. Januarja 2020 je odkril »resnično Cerkev« in takrat je začel na družbenih omrežjih govoriti o Bogu in o klicu, ki ga je občutil že vse življenje.

»Življenje v Bogu ne pomeni, da se zakleneš v cerkev, temveč da bolj polno živiš svoje življenje,« je sporočil svojim več kot 25.000 sledilcem na družbenem omrežju Instagram. Omenil je tudi nasprotovanje svoje babice, ki je od vnuka »pričakovala nekaj drugega«. Toda, je poudaril, v svoji odločitvi se »ni počutil osamljen« in bil je že »sit zadovoljevanja potreb drugih ljudi ter objavljanja fotografij, na katerih se zdim prepričan v svoje početje in srečen«.

Mladi Edoardo želi postati duhovnik. FOTO: Instagram/Edoardo Santini

Priprava na bogoslovno semenišče

Mladenič iz Toskane je naredil »prvi korak« in je lansko leto zaživel v občestvu z dvema duhovnikoma, kar opisuje kot »doslej najlepšo izkušnjo« v svojem življenju. Vsakdanje življenje z duhovnikoma mu je omogočilo, da je »v vsakdanjih opravkih našel odgovor, ki sem si ga želel, prišel pa je od zgoraj«. »Ob koncu leta se mi je zdelo povsem naravno, da sem škofa prosil, če se lahko udeležim priprave na vstop v bogoslovno semenišče, ki traja leto dni. In zdaj sem tu: študiram teologijo in kot bodoči duhovnik pomagam pri delu v dveh župnijah firenške škofije,« še pojasni v video posnetku.

Edoardo je tudi povedal, da se je dolgo časa odločal za ta prvi korak, »iz strahu, da ga ne bi sprejeli«. Ta odločitev je bila zanj »izjemno zastrašujoča«, vendar, odkrito priznava, »sem si ob tem sam postavil več ovir kot jih je dejansko bilo«.

Italijanski mladenič je na svetovnem dnevu mladih odkril, »kako čudovita je Cerkev«.

»Resnično srečen«

Edoardo je na družbenem omrežju Instagram podelil tudi svojo izkušnjo s svetovnega dne mladih, ki so ga letos obhajali v portugalski prestolnici Lizboni. Z objavo različnih video posnetkov je prikazal, kako je to druženje mladih z vsega sveta zaznamovalo njegovo življenje »prej in potem«.

Med »smehom, plesom, poskakovanjem gor in dol« ter novimi prijateljstvi je italijanski mladenič odkril, »kako čudovita je Cerkev«. Zdaj, v starosti 21 let in po tem, ko si je drznil na Gospodov klic odgovoriti z »da«, zatrjuje, da je »resnično srečen«.

Nalaganje
Nazaj na vrh