Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je biti gostitelj udeležencev Evropskega srečanja mladih?

Za vas piše:
Ana Knez
Objava: 30. 10. 2023 / 08:06
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2023 / 06:25
Kako je biti gostitelj udeležencev Evropskega srečanja mladih?
Bogdan in Mateja Šega sta se na novoletnem srečanju mladih, kakršno bo letos v Ljubljani, zaljubila. FOTO: Osebni arhiv

Kako je biti gostitelj udeležencev Evropskega srečanja mladih?

Evropsko srečanje mladih (ESM), ki ga bo Ljubljana gostila od 28. decembra 2023 do 1. januarja 2024, se morda zdi še daleč, a po drugi strani je že skoraj pred vrati. Dogodek na prehodu iz starega v novo leto, ki ga v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi organizirajo bratje in prostovoljci iz Taizeja, vsako leto privabi več tisoč mladih. Letos romarji prihajajo v Ljubljano.

Poleg taizejskih skupnih molitev s petjem, raznovrstnih delavnic in raziskovanja tujega mesta je ena od osrednjih izkušenj udeleženca bivanje pri gostiteljih. Ob prihodu se razvrstijo po župnijah, kjer jih po dvojicah, trojicah ali manjših skupinah v svoj dom sprejmejo družine ali posamezniki. Organizatorji prebivalce iz župnij v Ljubljani in njeni okolici že nagovarjajo k odločitvi, da v dneh okoli novega leta odprejo vrata svojih domov romarjem iz vse Evrope. Kaj jih je nagovorilo k temu, kaj bodo ponudili in kaj pričakujejo, smo se pogovarjali s tremi družinami, ki so to odločitev že sprejele: dvema slovenskima, ki ju izkušnja srečanja z udeleženci evropskega srečanja še čaka, in družino iz Rostocka v Nemčiji, pri kateri so lani nekaj dni preživeli štirje slovenski romarji.

Najboljša reklama za ESM v Ljubljani

Mateja in Bogdan Šega sta poročena trideset let in imata štiri otroke. Trije so odrasli ali zelo blizu tega, najmlajša hčerka pa je še osnovnošolka. »...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh