Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najmlajši kardinal šteje 53 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2015 / 10:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najmlajši kardinal šteje 53 let

V zboru 110 kardinalov volilcev je trenutno zastopanih 59 držav.

Med novimi kardinali, ki jih bo jutri slovesno umestil papež Frančišek, sta dva cerkvena dostojanstvenika, ki bosta po novem najmlajša člana kardinalskega zbora. Gre za 53-letnega škofa iz Tonge, Soana Patito Painija Mafija, in 55-letnega nadškofa iz Montevidea v Urugvaju, Daniela Fernanda Sturlo Berhoueta.

Kardinalski zbor po novih imenovanjih šteje 227 članov. Trenutno 110 kardinalom volilcem, mlajšim od 80 let, se pridružuje 15 novih, 102 kardinala pa sta že prestopila starostno mejo. V zboru 110 kardinalov volilcev je zastopanih 59 držav, več kot polovica izmed njih, kar 68, pa jih prihaja iz devetih držav: Italije (26), Združenih držav Amerike (11), Francije, Indije in Španije (po 5), Brazilije, Nemčije, Kanade in Poljske (po 4).

Kardinal je za papežem v katoliški Cerkvi najvišji cerkveni dostojanstvenik. Izraz »kardinal« izhaja iz latinske besede »cardo« (glavno, bistveno). Kardinalski zbor je najpomembnejše posvetovalno telo papeža. Poleg tega ima nalogo, da pripravi volitve novega papeža. Papež kardinalski naziv podeljuje poljubno.

Kardinalski naziv prejmejo vsi prefekti vatikanskih kongregacij in vodje drugih pomembnih uradov v kuriji. Poleg tega je častni naziv tradicionalno povezan tudi z velikimi in pomembnimi škofijami.

Papež nove kardinale imenuje z odlokom, ki ga objavi na konzistoriju. Pri tem novi cerkveni dostojanstveniki k svojemu rdečemu ogrinjalu iz papeževih rok prejmejo še kardinalski biret. V preteklosti so kardinalski zbor sestavljali večinoma Evropejci, velik del so predstavljali Italijani.

Od drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) dalje je kardinalski zbor vse bolj mednaroden. Evropa še vedno predstavlja največjo skupino, vendar ne več absolutne večine.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh