Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najpogostejša vprašanja in odgovori o novem obveznem zdravstvenem prispevku

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 01. 2024 / 07:11
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2024 / 07:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najpogostejša vprašanja in odgovori o novem obveznem zdravstvenem prispevku
S 1. januarjem 2024 je obvezni zdravstveni prispevek nadomestil prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. FOTO: Unsplash

Najpogostejša vprašanja in odgovori o novem obveznem zdravstvenem prispevku

Z zadnjim dnem lanskega leta se je, po odločitvi vlade dr. Roberta Goloba, ukinilo prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s 1. januarjem 2024 pa se je uvedel obvezni zdravstveni prispevek.

Kot pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), znaša za obdobje od vključno januarja 2024 do vključno februarja 2025 obvezni zdravstveni prispevek 35 € mesečno. Prispevka ni mogoče odpisati, odložiti ali plačati po obrokih. Zavarovane osebe so zavezane plačati prispevek, kot je določeno v zakonu, prenos obveznosti plačila na drugo fizično ali pravno osebo ni mogoč.

Na ZZZS so pripravili seznam najpogostejših vprašanj v zvezi z novim obveznim zdravstvenim prispevkom in jedrnate odgovore nanje. Nekatera vprašanja in odgovore objavljamo v nadaljevanju, več pa je najti TUKAJ.

Kako bo s 1. januarjem 2024 potekalo dodatno oziroma dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se z 31. decembrom 2023 ukinja, z januarjem 2024 se uvaja nov obvezni zdravstveni prispevek (OZP), ki skupaj z dosedanjimi prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ) zagotavlja 100-odstotno financiranje pravic iz OZZ.

Kako je v primeru, če nočeš imeti obveznega zdravstvenega zavarovanja niti obveznega zdravstvenega prispevka?

OZZ je v Sloveniji zakonska obveznost. Če izpolnjujete zakonsko določene pogoje za vključitev v sistem OZZ in v tem sistemu niste vključeni, vas bo ZZZS vključil po uradni dolžnosti. Ker je OZP eden od obveznih socialnih prispevkov, nimate možnosti odločitve, ali ga boste plačevali ali ne.

Po poteku statusa si oseba ni uredila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ima v začetku januarja zdravniški poseg. Ali bo ta poseg že v celoti pokrit iz OZZ?

Da, če ima oseba urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Ali se bo tudi pri OZP upoštevala trimesečna čakalna doba/karenčna doba, kot je bilo to pri dopolnilnem zavarovanju?

OZP je ena od oblik prispevka za OZZ, zato ni karenčne dobe, kot je bilo pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih.

Sem upokojenka, kako se moram zavarovati dodatno, da mi z uvedbo novega prispevka ne bo treba doplačevati zdravstvenih storitev ali zdravil?

OZZ bo po 1. januarju 2024 v celoti (100 %) krilo košarico pravic v enakem obsegu, kot sta jo do 1. januarja 2024 obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje skupaj, zato dodatna zdravstvena zavarovanja niso potrebna.

Se bodo zaradi uvedbe plačila novega OZZ za paciente skrajšale čakalne dobe?

Uvedba OZP je primarno namenjena nadomestitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sprememba tako pomeni prehod iz sistema prostovoljnega plačevanja dopolnilnega zavarovanja v sistem obveznega zavarovanja, pri čemer zakonodajalec ni eksplicitno navedel neposrednega vpliva sprememb na sistemske težave čakalnih vrst.

Imam sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) pri Vzajemni. Zaradi določenih okoliščin nisem poravnal dveh mesečnih obrokov. Bo to vplivalo na moje OZZ po 1. januarju 2024?

Ne. Neplačilo premije DZZ zavarovalnici, pri kateri imate/ste imeli sklenjeno DZZ, ne bo imelo vpliva na OZZ po 1. januarju 2024 in koriščenje pravic iz OZZ. Vse storitve, zdravila in medicinski pripomočki bodo v celoti kriti iz OZZ. Kljub temu opozarjamo, da bo imela zavarovalnica, ponudnica DZZ, pravico do prisilne izterjave neplačane premije.

Ali mora zavarovanec prekiniti DZZ, če je do 31. decembra 2023 plačeval premijo prek trajnika?

Ne. Prenehanje plačevanja premij DZZ prek trajnika bodo uredile zavarovalnice, pri katerih imajo zavarovanci urejeno DZZ.

Kdo mi bo povrnil stroške za doplačilo, ker me dodatna zdravstvena zavarovalnica po avgustu 2023 zaradi te spremembe ni hotela zavarovati?

ZZZS ni pristojen za reševanje sporov med zavarovanci in zavarovalnicami, ki so nudile DZZ. Zavarovanci imajo v navedenih primerih možnost uporabiti pravna sredstva zoper zavarovalnice, če menijo, da jim je zavarovalnica neupravičeno zavrnila sklenitev DZZ v letu 2023.

Do kdaj moram plačevati premijo za DZZ zavarovalnici, pri kateri sem sklenil dopolnilno zavarovanje?

Zadnja premija za DZZ mora biti poravnana za december 2023. Izvedba plačila je odvisna od režima izstavljanja plačilnih nalogov posamezne zavarovalnice (za nazaj ali sproti).

Kako bo v prihodnje z obveznostjo in plačevanjem DZZ v primeru partnerja, ki je brez prihodkov, ni prijavljen na zavodu, ne prejema nadomestila in je zato zavarovan po meni kot družinski član – zakonec? Bo treba OZZ plačevati tudi za mladoletnega sina?

OZP bodo morale od 1. januarja 2024 plačevati tudi osebe, ki so v OZZ vključene kot družinski člani – zakonci. Za plačilo OZZ jim bo ZZZS posredoval plačilni nalog (UPN). Bo pa ZZZS v začetku januarja 2024 vse, ki izpolnjujejo pogoje za plačilo OZP, pred njegovim obračunavanjem predhodno ustrezno obvestil. Družinski člani – otroci bodo oproščeni plačila OZZ.

Kdo bo kril ostalo razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev?

Nihče, saj razlika do polne pogodbene vrednosti ne bo več obstajala. Izvajalci bodo obračunali zdravstvene storitve, ki so pravica iz OZZ, 100-odstotno v breme OZZ, enako lekarne in dobavitelji medicinskih pripomočkov.

Kako se bo plačeval OZP in na kakšen način bo urejeno njegovo odtegovanje?

Informacije o obveznem zdravstvenem prispevku najdete TUKAJ.

Kaj ukinitev DZZ prinaša za osebe, ki DZZ niso imele sklenjenega? Je res, da bo takim osebam zaračunan dodaten prispevek (poleg zakonsko predvidenega enotnega zneska v višini 35 €) v višini 35 € in, če to drži, koga bo ta dodatni znesek bremenil?

OZP je obvezen in njegovo (ne)plačevanje ni vezano na to, ali je imel kdo sklenjeno DZZ ali ne.

Prispevek za OZZ si plačujem sam s plačilnim nalogom (UPN). Ali bom vseeno lahko koristil zdravstvene storitve in katere v primeru neplačevanja OZP?

Ker je novi OZP del obveznih zdravstvenih prispevkov, bo v primeru neplačila nastal dolg iz prispevkov OZZ. Zavarovancem se zadržijo pravice iz OZZ, ko dolg naraste prek določenega zneska. Do poravnave dolga lahko taki zavarovanci koristijo samo storitve nujne medicinske pomoči in nujnega zdravljenja.

Kakšen bo znesek OZP, ki ga bomo plačevali za januar 2024 in nadaljnje mesece?

Za obdobje od 1. januarja 2024 do vključno 28. februarja 2025 je z zakonom določen znesek 35 € mesečno.

Kdaj se bo uskladila višina obveznega zdravstvenega prispevka?

Prva uskladitev OZP bo izvedena s 1. marcem 2025, in sicer z rastjo povprečne bruto plače v Sloveniji v preteklem letu. Novi znesek OZP se bo upošteval pri obračunu za marec 2025 (ne glede na datum izplačila).

Nalaganje
Nazaj na vrh