Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najpogostejše prevare na facebooku

Objava: 01. 05. 2014 / 17:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najpogostejše prevare na facebooku

Pet najpogostejših facebook prevar, ki lahko poskrbijo za smetenje po tvoji časovnici in / ali minus na tvojem bančnem računu.

Mladi veliko časa preživimo na socialnih omrežih, zato je še posebej pomembno, da smo previdni in se zavarujemo pred spletnimi prevarami, ki tam prežijo. Portal Varni na internetu je pred kratkim objavil seznam in opis najpogostejših prevar na facebooku. Povzetek si lahko ogledaš spodaj.

1. Končno lahko vidim, kdo gleda moj profil

Aplikacija ima lahko različna imena (Vohun, Profil Viewer ...), vedno pa obljublja, da boš končno lahko preveril, kdo obiskuje tvoj facebook profil. Ko aplikacijo nalagaš, moraš slediti navodilom, med drugim moraš všečkati številne druge facebook strani, objavljati določene komentarje ... In ko vse to opraviš, slede ... Razočaranje. Podatkov, kdo obiskuje tvoj profil, ne izveš. Poleg razočaranja pa te v prihodnje časa veliko neželene (spam) pošte, ki ti jo bodo pošiljala s facebook strani, ki si jih všečkal. Če si se med všečkanjem nehote včlanil v kakšen plačljiv SMS klub, se bo to poznalo na tvojem računu za mobilni telefon.

2. Podelili bomo 100 iPhonov/iPadov/MacBookov itd.

Sliši se prelepo, da bi bilo res. In prav zares je obljuba lažna. Privlačnih nagrad, ki jih obljubljajo izžrebancu med tistimi, ki bodo všečkali facebook stran in jo delili s svojimi prijatelji, preprosto ne podelijo. Da gre za prevaro in želi nekdo le čim hitreje priti do všečkov, ugotoviš po tem, da pri teh neresničnih nagradnih igrah običajno manjkajoč podatki o organizatorju (e-naslov, spletna stran), poleg tega pa so takšne facebook strani običajno ustvarjene pred kratkim (stare so največ nekaj tednov). 

3. Zadeni kupon v vrednosti 450 €!

Ta prevara je pododna zgornji, le da obljublja denarno nagrado (v obliki kupona). Goljufi tu izkoriščajo imena znanih domačih ali tujih blagovnih znamk (brez vednosti teh podjetij, seveda). Prevaranti facebook uporabnikaprivabijo z oglasom in zelo lahkim "nagradnim" vprašanjem, v nadaljevanju pa od nejga zahtevajo mobilno številko, na katero prejmeš sporočilo, ki zahteva potrditev sodelovanja. V drobnem tisku (če ta sploh obstaja) pa lahko opaziš, da ne potrdiš sodelovanja v nagradni igri (ki je tako ali tako izmišljena), pač pa v SMS klubu, kar te lahko mesečno stane tudi do 20€

4. "Phishing" kraja podatkov

S tem izrazom poimenujemo krajo podatkov, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v našem imenu. Tipična phishing prevara se prične z elektronskim sporočilom, ki naj bi ga poslal Facebook (prošnja za prijateljstvo, označitev na fotografiji ...) in spodbudo, da se prijavimo in ponovno vnesemo svoje podatke. V sporočilu se nahaja tudi povezava, vendar nas vodi na lažno stran, ki je zelo podobna, skoraj identična, resnični facebookovi prijavni strani. Če na tej lažni strani vpišemo geslo za dostop, ga pravzaprav posredujemo goljufu. Nikoli ne zaupaj elektronskim sporočilom, ki od tebe zahtevajo ponoven vpis gesla.

5. Pomoč, oropali so me

Če bi se to zgodilo tvojemu prijatelju, ti najverjetneje ne bi poslal sporočila na facebooku, pač pa, če bi že uporabljal internet, po elektronski pošti. Vsekakor pa ti ne bi pisal v polomljeni ("Google translate") slovenščini, kot je to običajno za tovrstne prevare. Sporočila tako ni poslal tvoj facebook prijatelj, pač pa nekdo, ki je vdrl v njegov facebook račun. Če torej "prijatelju", ki te bo preko facebooka prosil za hitro nakazilo denarja (sploh preko sistema Western Union, ki ne omogoča sledljivosti transakcij), ni razloga za slabo vest, če denarja ne boš nakazal in na sporočilo sploh ne boš odgovoril. S tem ne boš pokazal svoje skoposti, pač pa zgolj previdnost. 

O facebook prevarah povej tudi svojim prijateljem - morda boš s tem koga zaščitil pred takšnimi ali drugačnimi nevšečnostmi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh