Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najprej duhovnik, nato znanstvenik

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 01. 03. 2024 / 00:30
Oznake: Dogodek, Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.02.2024 / 18:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najprej duhovnik, nato znanstvenik
Predavatelji so se izkazali z zanimivimi referati o duhovništvu Simona Robiča in njegovem znanstvenem delu. FOTO: Jožef Pavlič

Najprej duhovnik, nato znanstvenik

Simpozij o velikem Slovencu, duhovniku in naravoslovcu, Simonu Robiču (1824-1897).

Župnija Cerklje na Gorenjskem, podružnica Šenturška Gora, Kulturno društvo Šenturška Gora in Občina Cerklje na Gorenjskem so ob 200. obletnici rojstva duhovnika in naravoslovca Simona Robiča (11. februarja 1824 v Kranjski Gori, umrl je 7. marca 1897 na Šenturški Gori, kjer je pokopan) 28. februarja pripravili simpozij v župnijski dvorani škofa Jožefa Kvasa v Cerkljah na Gorenjskem.

Cerkljani in drugi obiskovalci so z velikim zanimanjem prisluhnili predavateljem. FOTO: Jožef Pavlič

Pobudnik simpozija je bil David Rupnik, ključar cerkve sv. Urha na Šenturški Gori; pri njem so mu pomagali domačini in drugi sodelavci, ki se zavedajo, kako velikega človeka se spominjamo v letošnjem letu. Ne le zavzetega duhovnika, marveč velikega znanstvenika evropskega pomena in slovesa: naravoslovca, botanika, geologa, entomologa, malakologa, jamarja, speleologa.

Pobudnik simpozija je bil David Rupnik, ključar cerkve sv. Urha na Šenturški Gori, s sodelavci sovaščani. FOTO: Jožef Pavlič

Kot prvi je spregovoril domači župnik Martin Leban, obiskovalce pa pozdravil hrošč – maskota znanstvenega srečanja. Zbrane je povabil, naj, kot Simon (Šimen) Robič »hodijo po svetu z odprtimi očmi, vidijo lepe stvari, ob tem pa si prizadevajo biti boljši ljudje, osrečujejo druge«.

Obiskovalce simpozija je najprej pozdravil župnijski upravitelj v Cerkljah na Gorenjskem Martin Leban. FOTO: Jožef Pavlič

Hrošč - maskota simpozija. FOTO: Jožef Pavlič

Glasbeno iztočnico večeru je dal Mladinski zbor OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem pod vodstvom Neže Križnar Ristič.

Simona Robiča so predstavili tudi učenci OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem. FOTO: Jožef Pavlič

Zatem so v prvem sklopu simpozija – družboslovnem vidiku – spregovorili izr. prof. dr. Janez Mlinar s Filozofske fakultete UL (Simon Robič, njegov rod in rojstni kraj), doc. dr. Miha Šimac s Teološke fakultete UL (»Ti si duhovnik« - Simona Robiča prvi poklic), Daniela Močnik iz Kulturnega kluba Liberius Cerklje (Gospod Šimen, Šenturška Gora, šolstvo in literatura), Breda Žargaj in učenci OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem (Prva srečanja z Robičem) in Anton Preložnik iz Kulturnega društva Davorina Jenka Pod stražo Cerklje (Robičeva pripoved o poti v Dolge njive).

Med številnimi udeleženci simpozija sta bila tudi cerkljanski župan Franc Čebulj (prvi z desne) in nekdanji župnik v Tunjicah s soupravo Šenturške Gore Pavel Juhant (v drugi vrsti). FOTO: Jožef Pavlič

Naravoslovni vidik – fosili, žuželke in okostja Robičevega znanstvenega dela so predstavili strokovnjaki iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije: mag. Matija Križnar preučevanja in zbiranje fosilov, Tea Knapič entomološko zbirko, Mojca Jernejc Kodrič zbirke vretenčarjev, Špela Pungaršek zbirke rastlin in gliv, doc. dr. Simona Strgulc Krajšek z Biotehniške fakultete UL pa kranjske mahove.

Dr. Zdenka Čebašek Travnik je na simpoziju, ki so se ga udeležili tudi daljnji sorodniki Simona Robiča, pokazala nekaj njegovih predmetov. Med njimi očala. FOTO: Jožef Pavlič

V tretjem sklopu je Aleš Stražar prikazal delovanje Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, dr. Katja Rebolj z zavoda Raspro pa je spregovorila o nabiralništvu včasih in danes.

Več pesmi je zapel Šenturški oktet pod vodstvom Braneta Jagodica. FOTO: Jožef Pavlič

Simpozij je z lepim petjem obogatil Šenturški oktet pod vodstvom Braneta Jagodica, izvrstno ga je povezovala sodelavka Gorenjskega glasa Ana Jagodic. Kaj mu pomenita Robič in njegovo delo, je pričeval Frančišek Stare. Referati sodelujočih strokovnjakov bodo objavljeni v zborniku.

Za gladek potek simpozija je skrbela sodelavka Gorenjskega glasa Ana Jagodic. FOTO: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh