Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najstarejše ohranjeno Sveto pismo že na spletu

Za vas piše:
STA
Objava: 07. 07. 2009 / 06:40
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najstarejše ohranjeno Sveto pismo že na spletu

V Londonu na ogled tudi razstava ob postavitvi nove spletne strani

Kakšnih osemsto strani najstarejšega ohranjenega Svetega pisma so zbrali in povezali v izdajo, ki je dostopna prek spleta. Novico so včeraj potrdili iz British Library v Londonu. Več kot polovico 1600 let starega rokopisa Sinajski kodeks (Codex Sinaiticus), napisanega v grščini na pergamentu, so združile ustanove štirih držav.

Digitalni posnetki v visoki resoluciji ohranjenih listov Biblije iz 4. stoletja so dostopni na strani http://www.codexsinaiticus.org/. British Library je v znak zagona te spletne strani pripravila razstavo, ki so jo odprli včeraj, trajala pa bo do 7. septembra.

Codex Sinaiticus je v enem od samostanov na Sinaju ležal nedotaknjen kar 1500 let, našli so ga namreč leta 1844 in razdelili med Veliko Britanijo, Rusijo, Nemčijo in Grčijo.

Vodja rokopisov, ki izvirajo iz zahodnega sveta, v Britanski knjižnici Scot McKendrick, je poudaril, da dostopnost dokumenta ponuja mnoge raziskovalne možnosti. Kot je povedal, je Codex Sinaiticus eden najstarejših pisnih zakladov. Po njegovih besedah ta 1600 let stari rokopis odpira okno v razvoj zgodnjega krščanstva in je dokaz iz prve roke, kako so besedilo Biblije prenašali z generacije na generacijo.

Projekt so podprli The Arts and Humanities Research Council, Stavros Niarchos Foundation, Deutsche Forschungsgemeinschaft in Leventis Foundation. Izvirnik je obsegal 1460 strani velikosti 40 x 35 centimetrov.

Postavitev Sinajskega kodeksa na svetovni splet so iz Nemčije napovedali pred natanko letom dni.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh