Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najstarejši kardinal obhaja 99 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 10. 2014 / 10:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najstarejši kardinal obhaja 99 let

Nekdanji osebni tajnik Janeza XXIII. Loris Capovilla velja za varuha duhovne dediščine koncilskega papeža.

Nekdanji papežev tajnik Loris Francesco Capovilla, najstarejši kardinal vesoljne katoliške Cerkve, danes praznuje 99. rojstni dan. Papež Frančišek je Capovilli v letošnjem februarju podelil kardinalski naziv in s tem dal tudi cerkveno-politično znamenje: dolgoletni osebni tajnik Janeza XXIII. (1958-1963) velja za varuha duhovne dediščine koncilskega papeža. Njegovo kanonizacijo aprila letos v Rimu je Capovilla preko televizijskega zaslona spremljal v domačem kraju Sotto il Monte Giovanni XXIII v pokrajini Bergamo.



Capovilla, rojen 14. oktobra 1915 v kraju Pontelongo, je leta 1940 prejel duhovniško posvečenje. Angelu Giuseppeju Roncalliju je kot tajnik služil najprej v času, ko je bil ta beneški patriarh, kasneje pa papež. Po smrti Janeza XXIII. je njegov naslednik Pavel VI. Capovillo najprej imenoval za nadškofa v Chietiju, leta 1971 pa za voditelja priljubljenega italijanskega Marijinega romarskega središča v Loretu. Tam je Capovilla deloval vse do svoje upokojitve decembra leta 1988.

Kardinal Capovilla je še danes dragocena priča o dogajanju med drugim vatikanskim cerkvenim zborom (1962-1965) in pontifikatu Janeza XXIII. Danes živi v domačem kraju Janeza XXIII., Sotto il Monte Giovanni XXIII. S podelitvijo kardinalskega naziva je postal najstarejši kardinal vesoljne katoliške Cerkve.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh