Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najznačilnejše slovenske jedi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 11. 2016 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najznačilnejše slovenske jedi

Najznačilnejše slovenske jedi

Založba Družina je v ponedeljek, 21. novembra, v Galeriji Družina predstavila knjigo Abeceda okusov Slovenije.

Založba Družina je v ponedeljek, 21. novembra, v Galeriji Družina predstavila kulinarično knjigo Abeceda okusov Slovenije, ki jo je napisal dr. Janez Bogataj, oblikoval Edi Berk, uredila pa Manica Ferenc.

Zgodbe o najznačilnejših slovenskih jedeh

Pred pogostitvijo od A (ajdova kaša) do Ž (žganci) z vmesno postajo pri K (kranjska klobasa) smo se pogovarjali o slovenskih jedeh, odnosu Slovencev do njih in o kulinariki na splošno. V knjigi so namreč predstavljene slovenske jedi od ajdove kaše do žgancev. Vmes pa še 23 drugih najznačilnejših slovenskih jedi, ki se začenjajo s črkami slovenske abecede, omenjenih jedi pa je še veliko več. Zaščitene jedi, vseh je 26, so označene s posebnimi znaki. Ob vsaki je zapisana njena zgodba, prikazana fotografija in dodan recept. Sicer imamo v Sloveniji 315 značilnih jedi v 24 regijah.


Avtor knjige Janez Bogataj in oblikovalec Edi Berk

Abeceda okusov Slovenije tudi v angleščini

Direktor Družine je pojasnil, da se je založba za izdajo knjige Abeceda okusov Slovenije odločila, ker ima posluh za slovensko kulturno dediščino (kar dokazuje tudi CD slovenskih pesmi Mance Izmajlove), hkrati pa želi s knjigo slovensko hrano promovirati tudi v tujini, zato je izšla tudi v angleščini. Izvod je bil poslan tudi bodoči prvi ameriški dami Melanii Trump. Kot je pojasnil Janez Bogataj, so pri angleški različici jedi najprej napisane v slovenščini, sledi fonetični zapis, šele nato je prevod v angleščino. Knjigo bi lahko uporabili pri kulinarični diplomaciji, ki je v svetu že dobro razvita, pri nas pa še ne.

»Slovenska prehranska formula« dokazuje raznolikost



Knjiga slovenskih jedi je namenjena dvigu samozavesti domačim bralcev, saj se ti po Bogatajevih besedah premalokrat zavedajo, kaj imajo, in za promocijo slovenske hrane pri tujih. Bogataj kot etnolog podpira slovenske jedi, vendar dodaja, da je na njihovi osnovi mogoče graditi sodobne, ne da bi pri tem jed izgubila svojo istovetnost, kar je sicer težko doseči. Omenil je »slovensko prehransko formulo«, ki pravi, da imamo več različnih jedi z enim imenom in eno samo jed z več različnimi imeni«, ki dokazuje kulinarično raznolikost in pestrost slovenskih pokrajin.



Izobraževanje o hrani

Bogataj je kritično ocenil obsedenost z globalnimi jedmi, pri čemer se pozabi na slovenske. O njih bi morali več izvedeti že v šolah, izobraževanje o njih pa bi koristilo tudi gostincem, da bi znali slovensko hrano ponuditi.

»Upam, da bomo še kdaj kaj skupaj skuhali,« je Rode povabil Bogataja k nadaljnjemu sodelovanju.



Vabljeni na Kulinarfest!

Pogostitev je pripravilo gostišče Arvaj, ki je na tekmovanju kranjske klobase zmagalo že kar devetkrat. Če ste današnji dogodek zamudili ali so vas njihove jedi tako navdušile, da bi jih priporočili tudi drugim, pridite z družino in prijatelji v soboto, 26. novembra, ob 18. uri v Cankarjev dom na Slovenski knjižni sejem na Kulinarfest, kjer se bomo znova pogovarjali o slovenskih jedeh in vam jih znova ponudili.

Foto: Tatjana Splichal

VIDEO:



Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh