Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napadi na cerkve v Kanadi se stopnjujejo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2021 / 12:43
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2021 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napadi na cerkve v Kanadi se stopnjujejo
Ognjeni zublji so zajeli katoliško cerkev v Kanadi FOTO: Vatican Media

Napadi na cerkve v Kanadi se stopnjujejo

S policije v kanadskem Vancouvru so pred dnevi sporočili, da v zadnjih dveh mesecih beležijo opazno stopnjevanje napadov na krajevne cerkve.

Od 2. junija so posredovali v 13 primerih vandalizma nad cerkvami in cerkveno lastnino, poroča spletni portal Vatican News. Pri tem ni šlo zgolj za metanje kamenja in razbijanje oken, temveč tudi številne grožnje, da bodo v svetiščih podtaknjeni požari. V Britanski Kolumbiji je bilo v zadnjih tednih zaradi požara uničenih ali močno poškodovanih najmanj šest cerkva. 

19. julija je v požaru povsem zgorela koptska pravoslavna cerkev, le nekaj dni po tem, ko je prvi poskus požiga spodletel. Iz celotne Kanade poročajo o enaindvajsetih poskusih požiga v zadnjih mesecih, najmanj deset jih je povsem uničenih.

Policisti v Vancouvru pa posredujejo v novem primeru vandalizma: minulo nedeljo so katoliško cerkev sv. Petra popisali z oranžnimi grafiti.

Nasilni napadi in uničevanje lastnine se stopnjujejo FOTO: Vatican Media

Otroški grobovi v Kanadi

Policija domneva, da je stopnjevanje vandalizma nad svetišči v Kanadi povezano z odkritjem neoznačenih otroških grobov v bližini nekdanjih inernatov za otroke staroselcev, ki jih je večinoma upravljala Katoliška cerkev. Omenjene šole so bile razvpite zaradi prezasedenosti, slabih higienskih pogojev in nezdrave oskrbe gojencev. Otroke, ki so v pogovoru uporabljali materni jezik ali se udeleževali tradicionalnih staroselskih slovesnosti, so navadno ostro kaznovali.

 Bolj verjamem v procese, ki združujejo, ne ločujejo.

Staroselske starešine odločno obsojajo napade na krščanska svetišča. »Uničevanje lastnine ne bo pripomoglo k izgradnji mirne, boljše in sprejemajoče Kanade, ki si jo vsi želimo in jo potrebujemo,« je dejal eden izmed voditeljev, Perry Bellegard, in dodal: »Sam bolj verjamem v procese, ki združujejo, ne ločujejo. Nasilje je treba odpraviti in upoštevati vse, kar so nas naši predniki naučili o mirnem sožitju in medsebojnem spoštovanju. Spoštljiv dialog, ne uničevanje, nas bo popeljal iz te krize.«

V začetku meseca je v izjavi za javnost pomen dialoga izpostavila tudi vancouvrska nadškofija: »Prava pot naprej je pot sprave, dialoga in sprave s staroselskimi ljudstvi ter sledenje poti, ki nam jo bodo v tem procesu pokazali staroselci.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh