Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napadi na kristjane po svetu se stopnjujejo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 08. 2018 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2018 / 16:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napadi na kristjane po svetu se stopnjujejo

Etiopija, Peru, Mehika, Egipt … seznam je vsak teden daljši.

Svetovni mediji v zadnjih tednih vedno znova poročajo o napadih na kristjane, do katerih prihaja na najrazličnejših koncih zemeljske oble. O zadnjem valu nasilja poročajo iz vzhodne Etiopije, kjer naj bi v nemirih na območju Somalija življenje izgubilo kar šest duhovnikov etiopske pravoslavne Cerkve. Število pobitih civilistov doslej ni znano.

Nasilneži zažigajo cerkve in kapelice, duhovniki pa so v svojih značilnih oblačilih na ulici in celo v cerkvah nenehno tarče napadov. Na območju vikariata Harar je bilo požganih že najmanj osem pravoslavnih cerkva, ob tem pa so življenje izgubili številni duhovniki, diakoni in cerkveni sodelavci. Uničena je bila tudi pred kratkim blagoslovljena katoliška kapela, ki je nasilneži sicer niso mogli zažgati, so pa uničili vse, kar jim je prišlo pod roke – svete podobe, križe in električno napeljavo.

Vir nasilja v Etiopiji je spor med območno vlado v pokrajini Somali, ki so ji nevladne organizacije v preteklosti vedno znova očitale kršenje človekovih pravic njenih nasprotnikov, in etiopsko vlado pod vodstvom novega premiera Abiya Ahmeda, ki je napovedal številne reforme v državi.

V Peruju našli mrtvega jezuita

V perujski pokrajini Bagua ob Amazonki so našli truplo 73-letnega jezuita, po navedbah sobratov pa je bilo na truplu opaziti znake nasilja. Španski mediji so poročali o vbodnih ranah. Španski pater Carlos Riudavets je po navedbah reda 38 let deloval v odročnem delu Peruja v šoli za staroselske skupnosti v kraju Yamakentsa. Patra je minuli petek zjutraj v šolski kuhinji zvezanega in mrtvega našla tamkajšnja kuharica, ki je pojasnila, da verjetno ni šlo za rop, ker storilci niso ničesar ukradli.

Perujska jezuitska provinca upa, da bodo pristojni »čim prej razjasnili vzrok in okoliščine patrove smrti«. Po navedbah italijanskega časnika La Repubblica naj bi bil nasilnega dejanja obtožen nekdanji učenec španskega duhovnika.

Med krstom v Mehiki ustreljena dva človeka

V Mehiki pa so minuli konec tedna med obredom svetega krsta ustrelili dva moška. Kot so poročali krajevni mediji, sta žrtvi družinska člana novokrščenca. Neznanci so v župniji Mazatlan v zvezni državi Sinaloa na zahodni obali Mehike z velikokalibrskim orožjem odprli ogenj na moška, ki sta pred katoliško cerkvijo sv. Filipa očitno čakala na začetek obreda. Ob tem je bila ranjena še ena oseba.

Ozadje nasilnega dejanja zaenkrat še ni znano. Zvezna država Sinaloa velja za eno najnevarnejših območij v Mehiki, saj od tam izvira istoimenski mamilarski kartel.

Šest aretacij po poskusu napada na cerkev v Egiptu

V mestu Qalioubiya severno od Kaira pa so policisti po neuspelem samomorilskem atentatu na koptsko cerkev aretirali šest oseb. Kot so poročali egiptovski mediji, so med atentatorji identificirali tudi 29-letnega člana teroristične celice, aretirani pa sta bili tudi dve ženski, pri katerih so našli sledi razstreliva.

Eden izmed atentatorjev z razstrelivom se je poskušal pomešati med obiskovalce bogoslužja, vendar so mu varnostniki preprečili vstop v cerkev. Atentator je nato samega sebe pognal v zrak.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh