Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napoved obiskov ad limina apostolorum za četrtek, 24. januarja 2008

Objava: 24. 01. 2008 / 07:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napoved obiskov ad limina apostolorum za četrtek, 24. januarja 2008

Škofje bodo v četrtek, 24. januarja 2008 obiskali Kongregacijo za bogoslužje in disciplino zakramentov, temu pa bo sledila avdienca pri svetem očetu. Škofje bodo ob 16.00 darovali mašo v baziliki sv. Marije Snežne.


Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov (Congregatio de Culto Divino)

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je neposredna naslednica Sv. kongregacije za disciplino zakramentov, ki je delovala med leti 1908–1969. Leta 1975 je bila preimenovana v Sv. kongregacijo za zakramente in bogoslužje, saj so se njene pristojnost razširile tudi na področja, o katerih je prej odločala Sv. kongregacija za bogoslužje. Kongregacija je današnje ime dobila leta 1988 z apostolsko konstitucijo Pastor bonus, ki je tudi natančneje določila njene pristojnosti.

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov pospešuje liturgično pastoralo: odgovorna je za pripravo na obhajanje evharistije in drugih zakramentov ter zakramentalov, pa tudi za liturgično obhajanje nedelje in praznikov v liturgičnem letu. Skrbi za molitveno bogoslužje, pripravlja študije za poglobitev liturgije in boljše razumevanje bogoslužnih besedil ter pospešuje pobude za liturgično vzgojo in permanentno izobraževanje duhovnikov in laikov na omenjenem področju.

Kongregacija ščiti tudi liturgično in kanonskopravno disciplino zakramentov (med drugim odloča o veljavnem in dopustnem obhajanju evharistije), skrbi za liturgični koledar, praznike, godove, molitve ter duhovne vaje. Potrjuje liturgična besedila in knjige ter liturgične koledarje. V njeni pristojnosti so tudi vprašanja, povezana s čaščenjem relikvij svetnikov, podeljevanje in potrjevanje zavetnikov posameznih ustanov, podeljevanje naslova basilica minore posameznim cerkvam (pri nas npr. baziliki Marije Pomagaj na Brezjah), pregledovanje prevodov liturgičnih knjig posameznih škofovskih konferenc ter presojanje v primerih neveljavnega prejema sv. reda (posvečenja).

Od oktobra 2002 Kongregacijo za bogoslužje in disciplino zakramentov vodi prefekt kardinal Francis Arinze.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh