Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napoved obiskov ad limina apostolorum za petek, 25. januarja 2008

Objava: 24. 01. 2008 / 12:23
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napoved obiskov ad limina apostolorum za petek, 25. januarja 2008

Škofje bodo v petek, 25. januarja 2008 obiskali Kongregacijo za katoliško vzgojo in Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja, sveti oče pa bo v zasebno avdienco sprejel še škofa Stresa in škofa Turnška. Ob 16.00 bodo sv. mašo darovali v papeški baziliki sv. Janeza v Lateranu.


Kongregacija za katoliško vzgojo (Congregatio de Institutione Catholica)

Papež Sikst V. (1585–1590) je leta 1588 ustanovil Congregatio pro universitate studii romani z namenom, da bi usklajevala študij na rimskih in drugih univerzah, npr. v Bologni, Parizu in Salamanci. Papež Leon XII. (1823–1829) je za potrebe šolstva papeške države leta 1824 ustanovil Congregatio Studiorum, ki je bila od leta 1870 naprej pristojna tudi za katoliške univerze. Leta 1915 je Kongregacija dobila pristojnosti tudi za semenišča, za katera je bila pred tem odgovorna Konzistorialna kongregacija. Med pontifikatom papeža Pavla VI. (1963–1978) je bila leta 1967 ustanovljena Kongregacija za katoliško vzgojo, zaupana pa ji je bila tudi skrb za katoliške šole.

Kongregacija, ki ji od leta 1999 predseduje kardinal Zenon Grocholewski, je odgovorna za naslednja tri področja: (1) za intelektualno formacijo v katoliških semeniščih in redovnih skupnostih, saj med drugim določa njihov študijski red, (2) za vse katoliške univerze, teološke fakultete, inštitute in visokošolske študije, ki so v pristojnosti Cerkve ter (3) za šole in vzgojne inštitute na dodiplomski in podiplomski stopnji, ki so v lasti Cerkve. Apostolska konstitucija Pastor bonus iz leta 1988 je dikasterij preimenovala v Kongregacijo za katoliško vzgojo z drugotnim imenom Kongregacija za semenišča in izobraževalne ustanove.


Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja (Pontificium Consilium de Communicationibus Socialibus)

Zametki današnjega Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja segajo v leto 1948, ko je papež Pij XII. (1939–1958) ad experimentum ustanovil Papeško komisijo za kinematografijo, didaktiko in religioznost. Omejena Komisija je bila leta 1952 preimenovana v Papeško komisijo za kinematografijo, njena naloga pa je bila proučevanje takratnih sredstev družbenega obveščanja in presojanje njihovega vpliva na versko življenje. Papež Janez XXIII. (1958–1963) je Komisiji zaupal nove pristojnosti na področju raziskovanja sredstev družbenega obveščanja (posebej radia, filma in televizije) in njihovih posledic v širšem pomenu besede. Obseg njenih nalog se je z razvojem medijev postopno večal.

Papež Pavel VI. (1963–1978) je 2. aprila 1964 z Motu Propriem Fructibus multis Papeško komisijo za kinematografijo preimenoval v Papeško komisijo za sredstva družbenega obveščanja ter ji v skrb zaupal tudi periodični tisk. V skladu z apostolsko konstitucijo Pastor bonus (1988) se je slednja preimenovala v Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja. Ta reforma je pomenila začetek tesnejšega sodelovanja Sveta z Državnim tajništvom, drugimi rimskimi dikasteriji ter delnimi Cerkvami (škofijami) po svetu z namenom globljega zavedanja pomena komuniciranja Cerkve s svetom. Cerkev želi veselo sporočilo evangelija oznanjati tudi s pomočjo modernih komunikacijskih tehnologij, obenem pa želi biti tudi kompetentna sogovornica pri iskanju odgovorov na konkretne izzive sodobnega časa.

Predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja je kardinal John Patrick Foley.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh