Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napredek v pogajanjih med Izraelom in Svetim sedežem

Objava: 01. 09. 2009 / 09:31
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Napredek v pogajanjih med Izraelom in Svetim sedežem

Ali lahko pričakujemo sklenitev sporazuma še pred koncem letošnjega leta?

Bilateralna stalna delovna komisija Svetega sedeža in države Izrael se je sestala minulo sredo, da bi dosegla napredek v pogajanjih za Gospodarski sporazum, ki bo reševal pravna in denarna vprašanja med obema stranema.

Z izraelskega veleposlaništva pri Svetem sedežu so sporočili, da so 'pogovori potekali v prijateljskem ozračju, obe delegaciji pa sta prepričani, da sta opazno prispevali k napredku pogajanj za dosego željenega sporazuma'.

Od podpisa temeljnega sporazuma leta 1993, s katerim so bili vzpostavljeni diplomatski stiki med Svetim sedežem in Izraelom, sta se obe strani pogajali o podrobnostih davčnih olajšav in lastniških pravic Cerkve, še posebej na svetih krajih. Leta 2003 so se pogajanja za nekaj let prekinila, Sveti sedež pa je stike z Izraelom ponovno vzpostavil leta 2005.

Naslednje srečanje delovne komisije je predvideno 15. in 16. septembra v Jeruzalemu, julija pa so sporočili, da bo plenarno zasedanje potekalo 10. decembra v Vatikanu. Različna 'predsrečanja' pred začetkom plenarnega zasedanja so po besedah Tiskovnega urada Svetega sedeža novost, zaradi česar lahko dokaj zanesljivo sklepamo, da bo do sklenitve sporazuma prišlo še pred koncem letošnjega leta.

Pogajanja potekajo o tradicionalnih davčnih olajšavah za katoliške neprofitne organizacije, ki delujejo v Sveti deželi. Izrael te olajšave postavlja pod vprašaj, saj so bili katoliške šole, bolnišnice, domovi za ostarele in gostišča davkov oproščena še iz časov vladavine turških sultanov. Cerkvene ustanove pa brez teh privilegijev ne bi preživele.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh