Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasilje v Libanonu se stopnjuje, papež kljub temu na pot

Objava: 23. 08. 2012 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nasilje v Libanonu se stopnjuje, papež kljub temu na pot

V mestu Tripoli na severu Libanona je v noči na sredo prišlo do spopada med suniti in alaviti.

Papežev obisk v Libanonu tudi zaradi širjenja državljanske vojne v sosednjih pokrajinah ‘ni ogrožen’, je prepričan patriarh maronitsko-katoliške Cerkve, Bechara Boutros al-Rai. Po njegovih besedah priprave na obisk neovirano tečejo dalje, kristjani v Libanonu pa ‘svetega očeta pričakujejo z velikim veseljem’.

Domneve, da bi papež potovanje od 14. do 16. septembra iz varnostnih razlogov preložil, so popolnoma neumestne, čeprav sirski spor vpliva tudi na sosednji državi Turčijo in Libanon.

Minuli ponedeljek zvečer je eksplozija avtomobila bombe odjeknila v neki mestni četrti v turškem mestu Gaziantep na sirski meji. V plamenih je življenje izgubilo devet ljudi, med njimi štirje otroci v starosti med letom in pol in dvanajstimi leti. Storilci zaenkrat niso znani, obstaja pa možnost, da so Sirci.

V mestu Tripoli na severu Libanona pa je v noči na sredo prišlo do spopada med suniti in alaviti. Od ponedeljka zvečer je na tem območju umrlo najmanj sedem ljudi, okoli sto pa je bilo ranjenih. Tamkajšnji prebivalci poročajo o ognjenih spopadih med mestnima predeloma, kjer živijo pripadniki omenjenih skupnosti.

Spopade podžiga spor v sosednji Siriji, saj zrcalijo razlike v pripadnosti različnih skupin v Libanonu. Libanonski predsednik Najib Mikati, pripadnik sunitov, je po navedbah britanske medijske mreže BBC obe strani pozval, naj prenehata ‘z nesmiselnim prelivanjem krvi’, tamkajšnji prebivalci pa naj ne postanejo ‘strelivo v medsebojni vojni’.

V cerkvenih krogih poudarjajo, da odpoved papeževega obiska v Libanonu ne bi pomirila napetosti, pač pa bi jih celo poostrila. Zato se uradne priprave nadaljujejo, kot je v začetku tedna potrdil tudi vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Papež je o sirskem sporu in o arabski pomladi nasploh doslej spregovoril precej zadržano. Nazadnje je konec letošnjega julija pozval k prekinitvi nasilja v Siriji in izrazil zahtevo po politični rešitvi spora. S previdnimi komentarji bo najverjetneje nadaljeval tudi med obiskom v Libanonu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh