Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naslednje svetovno srečanje družin bo v Dublinu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 09. 2015 / 10:46
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naslednje svetovno srečanje družin bo v Dublinu

Naslednje svetovno srečanje družin bo v Dublinu

Gostiteljica velikega dogodka leta 2018 je tradicionalno zelo katoliška dežela, kjer pa je katoliška Cerkev v zadnjem času izgubila precej zaupanja.

Naslednje svetovno srečanje družin leta 2018 bo gostila irska prestolnica Dublin, kot je včeraj ob sklepu letošnjega srečanja napovedal predsednik Papeškega sveta za družino, nadškof Vincenzo Paglia. Gostitelj devetega svetovnega srečanja družin bo tako predvidoma nadškof Diarmuid Martin.



70-letni nekdanji vatikanski diplomat, ki dublinsko nadškofijo vodi od leta 2003, je Irsko postavil v dobro luč po soočenju s škandalom spolnih zlorab mladoletnikov v Cerkvi na Irskem in duševnih zlorab mladih deklet in otrok v cerkvenih domovih.

Svetovno srečanje družin je mišljeno kot mednarodni forum za kristjane, družinska združenja in strokovnjake. Množična prireditev je nastala na pobudo papeža Janeza Pavla II. (1978-2005). Za načrtovanje in pripravo je pristojen Papeški svet za družino skupaj s škofijo gostiteljico.



Prvo srečanje te vrste so priredili leta 1984 v Rimu. Sledilo je srečanje z več kot milijon udeleženci v Riu de Janeiru (1997), znova v Rimu (2000), v Manili (2003), v španski Valenciji (2006), v Ciudad de Mexico (2009), Milanu (2012) in letos v Filadelfiji.

Svetovno srečanje, ki ga priredijo vsake tri leta, združuje več posameznih prireditev: mednarodni kongres za teologe in laike, predstavitev krščanskih ali civilnodružbenih skupin ter pobud in veliko sklepno bogoslužje. Veliko časa je namenjenega predavanjem in pogovorom o družinsko-političnih vprašanjih, podobno kot pri svetovnem dnevu mladih pa tudi pri pripravi tega srečanja pomaga veliko število prostovoljcev.

Irska je do poznega 20. stoletja sodila med najbolj katoliške države zahodnega sveta. Po razkritju škandala spolnih zlorab otrok in mladostnikov s strani duhovnikov in redovnikov, ki so ga škofje in redovni predstojniki sprva prikrivali, je katoliška Cerkev na Irskem izgubila precejšnjo mero verodostojnosti, ki pa ga zdaj znova poskuša pridobiti.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh