Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Našli prizorišče nicejskega koncila?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 01. 2014 / 07:57
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Našli prizorišče nicejskega koncila?

Našli prizorišče nicejskega koncila?

Turški raziskovalci so v vodah Izniškega jezera južno od Carigrada odkrili ostanke bazilike.

Turški raziskovalci so s pomočjo posnetkov iz zraka morda odkrili prizorišče zasedanja nicejskega koncila. Kot so poročali turški mediji, posnetki prikazujejo ostanke bazilike v vodah Izniškega jezera južno od Carigrada.

V nekdanji Niceji, danes se mesto imenuje Iznik, je leta 325 zasedal prvi ekumenski koncil, na katerem so oblikovali še danes veljavno Nicejsko veroizpoved. Koncil so priredili v palači senata, katere ostanki naj bi bili ohranjeni v vodah tamkajšnjega jezera.





Arheolog Mustafa Sahin je v pogovoru za turške medije povedal, da naj bi ostanki ležali na globini približno dveh metrov, okoli 20 metrov oddaljeni od obale jezera. Bazilika najverjetneje izhaja iz 4. stoletja in je bila uničena v potresu leta 740. Po Sahinovih navedbah razmišljajo o tem, da bi na mestu najdbe v prihodnjih letih uredili podvodni muzej.

Nicejski koncil je sklical rimski cesar Konstantin (306-337), da bi pomiril teološki spor zaradi nauka arijancev, ki so učili v nasprotju s tradicionalnim krščanskim naukom. Srečanje škofov zaznamuje eno izmed osrednjih točk zgodnje cerkvene zgodovine.


Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh