Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Navdušenje nad papežem Frančiškom je površinsko«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 08. 2014 / 08:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Navdušenje nad papežem Frančiškom je površinsko«

Kardinal Brandmüller: Če bi šlo za versko gibanje, bi bile cerkve polne.

Upokojeni nemški kardinal Walter Brandmüller ne da kaj dosti na navdušenje svetovne javnosti nad papežem Frančiškom. »Vse to je površinsko. Če bi šlo za versko gibanje, bi bile cerkve polne«, je nekdanji predsednik Papeškega odbora za zgodovinske vede zatrdil v pogovoru za nemško revijo Zeit Geschichte.



Kardinal Brandmüller je v pogovoru tudi zavrnil odpravo celibata in uvedbo ženskega duhovništva. »Na področju vere postavljamo jasne meje. To ni znamenje šibkosti, ampak moči«, je dejal. »Pustimo vsem vse« bi pomenilo, da bi lahko le nemočno opazovali propadanje Cerkve od znotraj, je prepričan 85-letni cerkveni dostojanstvenik.

Ekumenizem, ki bi združil evangeličanske in katoliške vernike, ne more obstajati, ker se glede katoliškega nauka ni mogoče pogajati. »Pogled na Cerkev v Luthrovem smislu se razlikuje od katoliškega, zato protestantizem ostaja v nasprotju s katoliško vero«, meni upokojeni nemški kardinal.

Kot največjo nevarnost za Cerkev kardinal Brandmüller danes vidi poveličevanje posameznika: »Moderna se ne sprašuje: kaj je resnica?, ampak: kaj mi bo koristilo? Ali je izvedljivo? Pragmatizem in utilitarizem sta dve največji krivoverstvi sodobnega časa.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh