Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Navodila in priporočila SŠK v prizadevanju za preprečevanje širjenja gripe

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 30. 09. 2009 / 07:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Navodila in priporočila SŠK v prizadevanju za preprečevanje širjenja gripe

Poleg splošnih navodil za vse državljane velja upoštevati tudi dodatna navodila za obisk bogoslužij

Slovenski škofje so v ponedeljek na redni seji Slovenske škofovske konference ob pojavu nove gripe sprejeli navodila in priporočila za preprečevanje širjenja gripe, ki jih je v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja RS (IVZ) pripravil Medškofijski odbor za pastoralo zdravja (MOPZ). Poleg splošnih navodil za vse državljane velja upoštevati tudi dodatna navodila za obisk bogoslužij.

1. Za vse državljane veljajo splošna navodila za preprečevanje gripe, ki so objavljena v medijih, na plakatih in zgibankah in ki so jih prejela vsa gospodinjstva. Čiste roke in higiena kašljanja so najboljša preventiva. Navodil smo se dolžni držati in v primeru bolezni ostati doma ter se ravnati po navodilih zdravstvene službe in zdravnikov. Za veroučne šole veljajo enaka navodila kot za druge vzgojno-izobraževalne institucije.

2. Sestankov, srečanj, konferenc in tudi bogoslužja se udeležujmo zdravi.

3. Kropilniki z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev so lahko vir infekcije, zato v času povečane možnosti okužbe vernikom priporočamo spoštljivo pokrižanje in poklek, ki nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo.

4. Stisk roke pri pozdravu miru v tem obdobju opustimo.

5. Verniki naj obhajilo spoštljivo prejemajo na roke. Kadar se prejemu obhajila na usta ne moremo izogniti, je ob dotiku ust ali sline obhajanca nujno uporabiti alkoholni robček za vsak primer posebej in ga po končanem obredu zavreči. Verniki, ki vztrajajo pri obhajanju na usta, bodo obhajani nazadnje. Pokrižanju otrok med obhajilnim obredom se začasno odrečemo. Pri somaševanju se duhovniki obhajajo s pomakanjem.

6. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele, naj strogo upoštevajo navodila ustanove in poskrbijo za dobro higieno rok. Enako velja za izredne delilce obhajila in pri obiskih bolnikov na domu. Pri umirajočih je v neposrednem stiku potrebno uporabiti tudi masko. Te bodo uporabljali tudi domači in negovalno osebje.

7. Spovednice in spovedni kabineti morajo imeti nameščeno ustrezno zaščito. Duhovniki naj upoštevajo priporočeno razdaljo najmanj enega metra. Priporočamo redno prezračevanje prostorov in cerkva, posebej po bogoslužjih in večjih srečanjih.

8. Romanja, slovesnosti in vse druge oblike združevanj (strokovna in pastoralna srečanja) lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil Inštituta za varovanje zdravja in Ministrstva za zdravje. V primeru intenzivnejšega pojava gripe bodo podani dodatni ukrepi in navodila.

9. Duhovniki naj z veliko mero strpnosti in z doslednim upoštevanjem vseh naštetih ukrepov pomagajo pri preprečevanju širjenja gripe. Sodelujejo naj tudi pri premagovanju pretiranega strahu ter nepravilnega in nesmiselnega postopanja in vedenja pri obvladovanju bolezni.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh