Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne berite tega, če ravno jeste

Objava: 17. 10. 2011 / 10:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ne berite tega, če ravno jeste

Zdravstvena inšpekcija, ki pregleduje higiensko stanje prostorov, opreme in zaposlenega osebja, je pri nas precej stroga tudi ko gre za uvožene izdelke, medtem ko je v ZDA pri uvoženi hrani pregled lahko izveden veliko bolj površno.

Če mislite tole novičko prebrati ravno v času kosila ali malice, je morda bolje, če jo pustite za kdaj pozneje.

Zdravstvena inšpekcija, ki pregleduje higiensko stanje prostorov, opreme in zaposlenega osebja, je pri nas precej stroga tudi ko gre za uvožene izdelke, medtem ko je v ZDA pri uvoženi hrani pregled lahko izveden veliko bolj površno. Mrčes ali delčki telesa so na primer povsem sprejemljivi. Nekaj primerov: pri testeninah ali rezancih je sprejemljiv en insekt na gram. Timijan: sprejemljivo je manj kot 925 delov mrčesa na 10 g, konzerviran paradižnik: sprejemljivih je do devet muh ali do štiri muhe in ena ličinka na 500 g.

FDA – ameriška zdravstvena inšpekcija – tolerira mravlje in tiste zemeljske insekte, ki so primešani v hrano in ne povzročajo ljudem nobene nevarnosti za zdravje. Če so preiskovalci negotovi, se lahko posvetujejo s »Food Defect Action Levels«, organom, ki natančno določa, koliko delov insektov, ličink in živalskih dlak je sprejemljivih.

»Mesarske muhe, ščurki, bakterije, paraziti in druge stvari, ki povzročajo bolezni, seveda niso tolerirane,« pravi preiskovalec John Sedwick.

FDA je leta 2010 zavrnila vstop v državo okoli 3.500 izdelkom zaradi umazanije, pesticidov, ostankov droge ali sledi salmonele. Nekateri izdelki so vsebovali nevarna barvila ali so bili opremljeni z napačnimi etiketami – nekateri so bili celo strupeni.

In ko že govorimo o insektih v hrani – na Japonskem je jibachi senbei ali rižev kreker z osami »okusna poslastica«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh