Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne bodite taki zombiji

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 25. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne bodite taki zombiji
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Ne bodite taki zombiji

Hrabra ruska novinarka Marina Ovsijanikova je zmotila poročila na ruski državni televiziji, tako da je pred kamerami pokazala plakat z napisom: »NE VOJNI, zaustavite vojno. Ne verjemite propagandi, tukaj vam lažejo.«

V videu, ki ga je hkrati objavila na družbenih omrežjih, pa je še dejala: »Ne bodite takšni zombiji. Ne poslušajte te propagande. Naučite se analizirati in iskati druge vire informacij. Naj ne bodo zgolj od ruske državne televizije.«

Mnogi Ukrajinci, ki imajo sorodnike v Rusiji, poročajo o grozljivem vplivu ruske medijske propagande, ki že vrsto let trobi o nacistih, o grozotah, ki naj bi jih v nekdanjih sovjetskih republikah, danes samostojnih državah doživljali rusko govoreči državljani, o ogroženosti Rusije od Nata ter o zgodovinskih pravicah Rusije. 

Zombi je živ mrtvec, fiktivno bitje brez lastne volje, znano iz filmskih grozljivk.

Zgolj od dominantnih medijev odvisen Rus je prepričan, da ruska vojska v Ukrajini zgolj popravlja krivice in rešuje prebivalce pred nacisti. Res je, da je skrajno desničarska koalicija strank, ki bi jo lahko povezovali z neonacisti, na ukrajinskih volitvah leta 2019 dobila 2,15 % glasov; res je, da so rusko govoreči prebivalci nezadovoljni, ker je ruščina izgubila status uradnega jezika na državni ravni; res je, da vse bivše sovjetske republike v Evropi želijo v Nato – a vse to ni niti kršitev človekovih pravic niti ne ogroža Rusije in ne more biti opravičilo za vojno.

Odzivi opozicijskih politikov in njihovih podpornikov v Sloveniji na obisk predsednikov slovenske, poljske in češke vlade v obleganem Kijevu pa pričajo o pogubnih posledicah tudi propagande slovenskih dominantnih medijev. 

Potem ko je Marjan Šarec priznal, da s tako koalicijo ne more več vladati, so se družbenopolitični delavci na najbolj gledanih televizijah, na najbolj poslušanih radiih in pri najbolj branih časopisih odločili za eno propagandno temo: »Janša, Tonin in Počivalšek vas ogrožajo in karkoli storijo, je škodljivo.« 

To so preigravali zadnji dve leti v številnih variacijah, kljub temu da je v nekaterih primerih taka propaganda škodovala ukrepom v korist javnega zdravja in za zajezitev epidemije.

Ob tako opranih možganih je jasno, da nihče na slovenski levici ni zmogel zavzeti pozitivnega stališča do srečanja Janše in kolegov z Zelenskim in Šmigalom. Kaj bi stalo koga od prvakov KUL, da bi rekel: »Pozdravljam potezo treh predsednikov, tudi jaz bom ravnal tako, ko bom predsednik vlade«? 

Nič, še koristilo bi mu. Kako zelo so slovenski zombiji podobni ruskim, se vidi, če primerjamo odzive evropskih levosredinskih politikov in medijev s slovenskimi. 

Kljub temu da v Evropi številni nasprotujejo sedanji oblasti na Poljskem, so mnogi levosredinski vrhunski evropski politiki pozdravili obisk v Kijevu. Ne zato, ker bi občudovali tri desnosredinske premierje, ampak ker mislijo s svojo glavo (niso zombiji) in vedo, da jim pri njihovih volivcih izraz take podpore koristi.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (12/2022). 

Nalaganje
Nazaj na vrh