Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne boj se, če verjameš v Božjo navzočnost!

Objava: 17. 12. 2019 / 12:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2019 / 07:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne boj se, če verjameš v Božjo navzočnost!

Ne boj se, če verjameš v Božjo navzočnost!

Akademski profesor Jože Krašovec o uresničevanju mesijanskih napovedi.

Foto: Tatjana Splichal

Ali veljajo Izaijeve mesijanske napovedi tudi danes?

Vprašanje mesijanskih besedil je eno najbolj osrednjih v judovstvu in krščanstvu. Ko gledamo okoli 300 mesijanskih besedil, kot jih registrirajo razlagalci, za nobenega ne moremo dokazati, da se direktno nanaša na Jezusa. Iz posameznih napovedi ne moremo sklepati, kdo je Jezus, ampak šele iz izpolnitve vseh napovedi. Če vzamemo Staro zavezo kot obljubo, potem moramo biti pozorni, kako se je ta obljuba izpolnila. Judje v uradni religiji ne vidijo absolutne izpolnitve, ker ne vključujejo možnosti, da bi Bog poslal celo svojega Sina na svet.

Bog nas je ustvaril in tudi po nas uresničuje svoj načrt. Mesijanske napovedi se uresničujejo danes in se bodo vedno uresničevale, ker vsaka doba prinaša svoje izzive in krize, Bog pa bo v vsakem času poskrbel za rešitev, ki ustreza izzivom. Ob tem ne prezrimo, da so v zgodovini pomembni vsi in najbolj veličastno je, da dajo svoj delež tudi najbolj anonimni, ki delujejo iz globine Božjega navdiha.

V času božične devetdnevnice vstopamo v resničnost božične noči. Kako nas zgodovina odrešenja pripravi na to skrivnost?

V Svetem pismu preroki za izhodišče ne jemljejo retrospektivno preroštvo ali napoved prihodnosti, ampak sedanje stanje duha. Ker so doživeli stik z Bogom sedaj, so lahko s popolno gotovostjo govorili, da bo prišel Mesija, ki bo več kot zgolj prerok. Ključ za razumevanje preroka je besedilo, ki govori o njegovem poklicu, osebnem doživetju poklicanosti, ko Bog vstopi v njegovo notranjost. Biti veren pomeni, da sprejmem Boga z odprto dušo. Spraševanje o zaporedju vzroka in učinka morda kaj pomaga, ko se sprašujemo po prvem vzroku, toda vera je po vsem svojem bistvu milost, ki se napaja iz duhovnega odnosa med nami in Bogom in med ljudmi. Bog je prihajal v svet kot živi Bog, da je govoril po določenih osebah, prihaja danes in bo prihajal v prihodnosti.

Kako naj obhajamo Božič, da se nas bo Novorojeni dotaknil?

Mislim, da to ne gre po naročilu. Globoko doživetje božiča, v miru in brez tesnob, je posebna milost. Največkrat si preveč obetamo od zunanjega obeležja praznikov. Tako se porajajo stiske, ki so lahko tudi odrešujoče.

Peta knjiga jerazulemske izdaje Svetega pisma

Leta 2007 Jože Korošec vodi projekt jeruzalemske izdaje komentiranega prevoda Svetega pisma, ki omogoča boljše razumevanje svetopisemskih besedil. Tik pred izidom je peta knjiga, v kateri so zgodbe o Juditi, Esteri, Ezdri, Nehemiji in obe knjigi Makabejcev. Kot je dejal, so to pomembne knjige za razumevanje zgodovine, saj je Bog Stvarnik, ki posega v stvarstvo na različne načine, postava se aktualizira, verniki se odzivajo in v novih okoliščinah se potrjuje starodavna praksa zaupanja v Boga. Tisti, ki so ostali zvesti, so postavljeni kot zgled za prihodnje rodove.

Celoten intervju, v katerem je Jože Krašovec med drugim spregovoril o spravi v slovenskem narodu, pokončnosti svoje matere v neprijaznih časih, vlogi duhovništva (letos je praznoval zlati jubilej), Bogu kot Odrešeniku in izzivih Cerkve v sedanjem času, si preberite v novi, dvojni številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh