Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne boj se, dragi novomašnik!

Roman Globokar
Za vas piše:
Roman Globokar
Objava: 28. 06. 2024 / 05:42
Oznake: Duhovnost, Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2024 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne boj se, dragi novomašnik!
Dr. Roman Globokar je rektor Bogoslovnega semenišča v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Ne boj se, dragi novomašnik!

»Pojdite! Ne bojte se!« S temi besedami je Jezus poslal svoje učence oznanjat evangelij, veselo novico o Božji ljubezni do vsakega človeka. Izbral je glasnike, da bi razširjali njegov nauk in vodili cerkvene skupnosti. Ni jih izbral zaradi njihovih posebnih sposobnosti. Med seboj so bili zelo raznoliki, nekateri preprosti ribiči, drugi učeni pismouki. Vsi pa napolnjeni z ognjem evangelija, ki se je prek njihovega pričevanja kot požar razširjal po takratnem svetu.

Gorečnost Jezusovih učencev je vnemala srca številnih ljudi, da so se jim pridružili in tudi sami postali oznanjevalci vesele novice. Maloštevilna skupina Jezusovih apostolov je preobrazila svet pred dva tisoč leti in usmerila nadaljnji tok zgodovine človeštva. Jezusov klic se še vedno razširja po svetu. Tudi danes izbira svoje sodelavce za širjenje Božjega kraljestva. Trka na srca nekaterih ljudi, da bi se odzvali njegovemu povabilu in v celoti posvetili svoje življenje oznanjevanju evangelija in vodenju krščanskih občestev. 

Prepoznavanje klica je vznemirljiv in dinamičen proces, včasih poln presenečenj. Običajno se začne s slutnjo, ki deluje kot spodbuda za nadaljnje odkrivanje poklicanosti v notranjosti posameznika. Pri razločevanju pristnosti klica ima pomembno vlogo tudi Cerkev, skupnost verujočih, ki na konkreten način pooseblja »Kristusovo telo« (1 Kor 12) tukaj in sedaj. Po Cerkvi deluje Jezus danes na otipljiv način. Duhovni poklic zato ni zgolj stvar posameznikove izbire, ampak je na koncu krščansko občestvo tisto, ki izbere nekoga za duhovnika.

Preberite tudi: Kje in kdaj bodo v duhovnike posvečeni letošnji novomašniki?

Kaj je temeljno merilo pri razločevanju, ali je nekdo poklican v duhovništvo? Kaj je posebnost duhovniške službe znotraj cerkvenega občestva? Cilj semeniške vzgoje, ki traja najmanj sedem let, je upodobitev po Jezusu, Dobrem pastirju. Skozi celostno oblikovanje na človeški, duhovni, intelektualni in pastoralni ravni naj bi bogoslovci čedalje bolj ponotranjali lik Dobrega pastirja. In kaj so značilnosti Dobrega pastirja, ki naj bi jih imel duhovnik?

Za eno od formacijskih ur bogoslovcev sem pripravil fotografije zelo različnih upodobitev Jezusa, Dobrega pastirja, v dvatisočletni zgodovini krščanstva: od rimskih katakomb, preko srednjeveških podob, do modernih upodobitev. Pri nekaterih podobah je izstopala veličina pastirja kot zanesljivega voditelja, pri drugih je bil pastir zlit s svojimi ovcami, pri tretjih je pastir iskal izgubljeno ovco. Vsem podobam je bila skupna pastirjeva nežnost in njegova skrb za ovce. 

Zanimivo je bilo opazovati, kako so bogoslovci izbirali podobo, ki jih je najbolj nagovarjala. Do izraza je prišlo, da lahko lik Dobrega pastirja dojemamo na različne načine. Za nekatere bogoslovce je pastir predvsem tisti, ki hodi pred ovcami. Njegova naloga je, da kaže smer ovcam in jim zagotavlja dobro pašo. Druge so bolj nagovarjali motivi, kjer je pastir med ovcami. Pastir deli usodo svoje črede, ji nudi bližino in oporo. Tretja skupina je izbrala podobo pastirja, ki hodi za ovcami, ki je posebej pozoren na tavajoče in onemogle. Pastirju je pomembna vsaka ovca, zato se podaja tudi v nevarne situacije, da bi rešil izgubljene.

Pastir deli usodo svoje črede, ji nudi bližino in oporo.

V skupnem pogovoru z bogoslovci smo odkrili bogastvo različnih poudarkov pri liku Dobrega pastirja, ki se izraža tudi v različnih načinih izvajanja duhovniške službe. Vsak duhovnik pa je poklican, da je pogumen voditelj in hodi pred ljudstvom. Da se upira skušnjavi klerikalizma in se zaveda, da ni nad vernim ljudstvom, ampak je najprej del občestva verujočih ter zato vedno hodi med ljudstvom. In da ima odprte oči in srce za oddaljene in izgubljene ter hodi tudi za ljudstvom.

Slovenska Cerkev letos z veseljem sprejema štiri nove novomašnike. V času priprave na duhovniško službo so poglobili svoj osebni odnos z Jezusom, Dobrim pastirjem, in se usposobili za pastirsko službo. Dragi novomašnik, pojdi, ne boj se, saj je Gospod vedno s teboj!

Nalaganje
Nazaj na vrh