Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne le Logar in Irglova, tudi Kaloh

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 02. 2024 / 14:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2024 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne le Logar in Irglova, tudi Kaloh
Dr. Anže Logar in Eva Irgl, (še vedno) poslanca SDS. FOTO: FB Anže Logar

Ne le Logar in Irglova, tudi Kaloh

Iz opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) so sporočili imena 24 poslancev, ki so podpisali zavezo o članstvu v Poslanski skupini SDS do konca mandata oziroma izjavo zvestobe.

To pomeni, da trije člani poslanske skupine na podlagi poziva izvršilnega odbora stranke do včerajšnjega roka niso podpisali izjave, v kateri bi se zavezali, da bodo do konca mandata tako v Državnem zboru kot izven njega delovali kot člani SDS in njene poslanske skupine.

Nepričakovano tudi Dejan Kaloh

To sta pričakovano predsedniški kandidat dr. Anže Logar in Eva Irgl, oba ustanovna člana Platforme Sodelovanja, nepričakovano pa se je ob njiju znašel tudi mag. Dejan Kaloh, nekdanji predsednik mestnega odbora SDS Maribor (pred Francem Kanglerjem).

Nova poslanska skupina?

Kaj konkretno to pomeni za tri poslance, ki zaveze niso podpisali, še ni povsem jasno. Vsaj trije lahko ustanovijo poslansko skupino nepovezanih poslancev, kot so jo v prejšnjem mandatu Janja Sluga, Igor Zorčič, mag. Branislav Rajić (vsi prej SMC) in Jurij Lep (prej DeSUS).

Paškova že nepovezana, kaj pa Kordiš?

V tem mandatu je doslej prišlo do enega odhoda med nepovezane poslance: Mojca Šetinc Pašek je bila namreč do 28. novembra lani članica Poslanske skupine Svoboda. Nejasna je tudi prihodnost nedavno izobčenega poslanca Levice Mihe Kordiša.


Še nikogar niso izključili iz poslanske skupine

»Odkar vodim stranko, nismo še nikogar izključili iz poslanske skupine. Bo pa to, da nekdo ne bo podpisal zaveze, dokaz, da namerava narediti nekaj drugega,« je v televizijski oddaji 24 ur zvečer na Pop TV pojasnil predsednik SDS Janez Janša.

Za osvežitev spomina

Za osvežitev spomina: 24-članski izvršilni odbor SDS je na seji konec lanskega decembra ocenil, da »ni nikakršnega dvoma več, da Logar ustanavlja novo stranko«. Predsednik SDS Janez Janša je nato Logarja pozval, naj do konca leta »razčisti in uredi statusne zadeve«, kar pa se ni zgodilo.

Strokovna omizja in regijski obiski

Jasno pa je že, da Platforma Sodelovanja ne bo sodelovala na letošnjih junijskih evropskih volitvah. V tem času platforma niza strokovna omizja po Sloveniji in, v zadnjem času, tudi obiske po regijah, kot prvo je konec januarja obiskala Gorenjsko.

Vsi trije nadpovprečno

Logar je na državnozborskih volitvah aprila 2022, ki jih je SDS končala na drugem mestu s 23,48 % podpore, v volilnem okraju Ljubljana Vič-Rudnik 4 prejel 25,52 % glasov. Irglova je v volilnem okraju Ajdovščina prepričala 27,09 %, Kaloh v volilnem okraju Maribor 3 pa 25,13 % volivcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh