Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ne moreš ljubiti Nekoga, ki ga ne poznaš«

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 06. 01. 2020 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2020 / 09:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ne moreš ljubiti Nekoga, ki ga ne poznaš«

»Ne moreš ljubiti Nekoga, ki ga ne poznaš«

Mlad profesor z Univerze v Navarri o ljubezni do dogmatične teologije.

Prof. dr. Miguel Brugarolas Brufau prihaja iz španske škofije Valencija ob obali Sredozemskega morja. Tri leta po duhovniškem posvečenju se je vrnil v rojstno Pamplono, kjer je na Teološki fakulteti Univerze v Navarri začel predavati dogmatično teologijo. Pastoralno pomaga v različnih župnijah v Pamploni, ki je prestolnica pokrajine Navarra. Ob tem je zunanji duhovni asistent v mednarodnem bogoslovju Bidasoa. Je član Španskega mariološkega društva in duhovniške družbe Svetega križa Opus Dei. V Sloveniji je kot gost predaval na Teološki fakulteti in škofom predstavil svojo univerzo.


Foto: Tatjana Splichal

Celoten intervju si preberite v novi številki Družine.

Ste predavatelj na Teološki fakulteti. S katerimi področji teologije se ukvarjate?

Doktorat sem opravil iz pnevmatologije 4. stoletja, duhovne teologije Gregorja iz Nise in primerjal njegov nauk z učenjem sv. Bazilija in Gregorja Nazianškega. Predavam trinitarično teologijo in kristologijo, imam tudi uvod v krščanstvo za študente poslovnih in naravoslovnih smeri, kar je izbirni predmet na vseh fakultetah univerze.

Katere verske resnice so po vašem opažanju trenutno najbolj ogrožene in s katerimi temeljnimi zmotami se soočamo?

Izpostavil bi tri. Bral sem članek iz leta 1926, kjer angleški teolog in pisatelj G. K. Chesterton prerokuje, da bo naslednja velika svetovna herezija napad na moralo in še posebej na družino in spolno moralo. Mislim, da se to dogaja prav zdaj. Povezano je z drugo zmoto, relativizmom. Na to je zelo jasno opozarjal Benedikt XVI. Jedro relativizma je popolna zmeda glede razumevanja, kdo je človek, ki je bitje, ustvarjeno za ljubezen, za vero ... Zaradi te zmede mnogo ljudi trpi.

To je pripeljalo do tretje zmote, ki sredi relativizma in zmede skuša vsiljevati lastno moralo drugim ali kar celotni družbi. Izraža popolno pomanjkanje modrosti. Nihče nima pravice vsiljevati drugim, kaj naj počnejo. Kristjani smo poklicani poučevati, kdo je človek in kako na človeka gleda Bog, ki je ljubezen, za kar potrebujemo modrost. Tudi sam nisem maral učiteljev, ki so mi kaj vsiljevali, pridigali. To še zlasti odbija mlade. Bolje je prav razložiti, kdo je človek, in vsak bo iz tega potegnil svoje sklepe.

Kako bi povzeli, zakaj je dobro študirati teologijo?

Zato, ker ne moreš ljubiti Nekoga, ki ga ne poznaš. Bolj ko boš spoznaval Boga, bolj ga boš vzljubil in mu s tem izrazil svojo ljubezen. Zato dobrodošli – tudi na naši mednarodni katoliški Univerzi v Navarri!

Celoten intervju si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh