Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ne pozabite hoditi k maši«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 05. 2015 / 08:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Ne pozabite hoditi k maši«

Papež Frančišek je sprejel člane rimskega športnega društva Lazio: »O nogometu se preveč govori!«

Papež Frančišek je včeraj izkazal živo zanimanje za povezovanje športa in vere, saj je v nagovoru članom rimskega športnega društva Lazio dejal, naj treningi in tekmovanja ne prevladajo nad njihovimi duhovnimi temelji.



»Včasih se zgodi, da kakšen deček ali deklica zaradi treningov in tekmovanj pozabi priti k maši in k verouku. To ni dobro znamenje. Pomeni namreč, da smo izgubili svojo lestvico vrednot«, je papež dejal članom italijanskega športnega društva, ki jih je včeraj sprejel v avdienco. Frančišek se že od začetka svojega pontifikata redno srečuje tudi s predstavniki iz sveta športa. Med sredino splošno avdienco se je sestal z ameriškimi košarkarji kluba Harlem Globetrotters, ki so svetega očeta učili vrteti košarkarsko žogo na enem prstu, danes pa naj bi se srečal s predstavniki Italijanske teniške zveze.

V nagovoru članom društva iz Lazia je papež dejal, da kljub številnim obveznostim, ki jih prinaša šport, »človek ne sme pozabiti na študij, prijateljstvo in služenje ubogim«. Po besedah svetega očeta je »veliko lepih zgledov« športnikov, tudi znanih prvakov, ki so kljub ostremu tempu vsakdanjega urnika še naprej dejavni v svoji veri in služenju drugim.

Frančišek je člane društva, ki vključuje kar 40 različnih športov, pohvalil za njihovo osredotočanje na različne športne discipline in dejal, kako v Italiji, pa tudi v njegovi domovini Argentini, obstaja nevarnost, da bi se ljudje pogovarjali le o nogometu, vse drugo pa najraje spregledali. »Vsaka športna disciplina ima svojo vrednost, ne le družbeno ali telesno, pač pa tudi moralno, saj ljudem, posebej otrokom im mladim, ponuja možnost, da uravnoteženo rastejo, razvijajo samodisciplino, izkušajo žrtve in izkazujejo zvestobo drugim«, je pojasnil sveti oče.

Športno društvo Lazio (Societa Sportiva Lazio) je bilo ustanovljeno leta 1900, z namenom, da bi bile športne dejavnosti dostopne pripadnikom vseh družbenih slojev, saj so bila druga društva v tistem času namenjena premožnejšim posameznikom. Društvo v svetu najbolj slovi po svojem nogometni ekipi.

Papeževa pozornost športu ne preseneča, saj je splošno znano, da je velik ljubitelj nogometa. Njegova najljubša ekipa je San Lorenzo de Almagro, ena najpomembnejših ekip v Argentini, in Frančišek še vedno hrani svojo člansko izkaznico društva. Še kot otrok in celo kot nadškof v Buenos Airesu je bil papež predan omenjeni ekipi. V pogovoru za argentinsko športno spletno stran TyC Sports v letošnjem aprilu je razkril, da si je leta 1946 ogledal vse domače tekme najljubšega kluba.

Vpliv športa na današnjega papeža je še vedno živ in v svojem pontifikatu je doslej pokazal, kako šport ni zgolj prostočasna dejavnost, namenjena zabavi, pač pa tudi dejavno orodje za evangelizacijo.

Med srečanjem s člani športnega društva Lazio je Frančišek dejal, da pravi šport vedno »spodbuja izgradnjo bolj bratskega in spodbudnega sveta, pomaga pri premagovanju krivičnih položajev in je v veliko pomoč v družbenih in človeških stiskah«. Rimske športnike je spodbudil k prijaznemu sprejemanju soljudi in k spoštovanju različnih darov: »Naj bo vaš klub vedno hiša odprtih vrat, kjer si ljudje med seboj lahko izkazujejo bratstvo in razumevanje.«

Vir: CNA / Vatican Radio
Foto: VR / AFP

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh