Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ne zanemarjajte družine!«

Objava: 22. 12. 2015 / 10:43
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Ne zanemarjajte družine!«

Frančišek se je srečal z zaposlenimi v Vatikanu.

Papež Frančišek je včeraj pred začetkom božičnih praznikov sprejel zaposlene pri Svetem sedežu in v vatikanskem governatoratu ter njihove družine. V nagovoru se jim je zahvalil za njihovo delo, za vnemo, ki jo vlagajo, da stvari naredijo dobro, tudi kadar niso deležni nobenega priznanja.


Sveti oče je zaposlenim najprej izrazil svojo hvaležnost, posebej tistim, ki že več let opravljajo isto delo, pogosto tudi skrito, a si ga prizadevajo opraviti tako, kot je potrebno. Čestital je vsem, ki so upravičeno ponosni, da običajne vsakdanje stvari opravljajo na najboljši možni način. Še enkrat jim je izrazil svojo hvaležnost in jih spodbudil, da bi še naprej sodelovali med seboj, s potrpežljivostjo in zavzemanjem za medsebojno pomoč, v različnih delovnih okoljih.

Frančišek je v nadaljevanju nagovora zbrane prosil za odpuščanje zaradi škandalov, ki so se zgodili v Vatikanu, obenem pa jih spodbudil, naj v teh dneh veliko molijo: za osebe, ki so vpletene v te škandale, da bi se tisti, ki so se zmotili, pokesali in znova našli pravo pot.

Najpomembnejše, kar je sveti oče želel reči zaposlenim v Vatikanu, pa je bila spodbuda, da bi skrbeli za svoj zakon in otroke. Da bi zanje skrbeli in jih ne zanemarjali, da bi se z otroki igrali. Zakonska zveza je namreč po papeževih besedah kakor rastlina. Ni kakor omara, ki jo postavimo v sobo in zadostuje, če z nje občasno pobrišemo prah. Rastlina je živa, negovati jo je potrebno vsak dan in jo primerno zalivati. Zakonska zveza je živa resničnost in življenje para ne sme biti nikoli samoumevno, je prepričan papež. Ob tem je spomnil, da je najdragocenejši dar otrokom ljubezen staršev s čimer ni mišljena samo starševska ljubezen do otrok, ampak tudi ljubezen med njima, torej njun zakonski odnos. »Ne zanemarjajte družine!«, je Frančišek položil na srce vatikanskim uslužbencem.

Zbrane je spodbudil, naj skrbijo za mir v družini. Vsi vemo, da obstajajo prepiri in zakon, v katerem prepira ni, se zdi »neobičajen«. Prepirajo se tudi bratje in sestre. Pomembno pa je, da se dan ne zaključi, ne da bi se spravili med seboj.

Jubilej usmiljenja, ki ga obhajamo v prihajajočem letu, je potrebno živeti tudi v domači cerkvi, ne le ob velikih dogodkih. Gospod ljubi tiste, ki usmiljenje živijo v vsakodnevnih okoliščinah. Frančišek je zbranim zaželel, da bi izkusili veselje usmiljenja, začenši v družini.

Ob koncu se jim je še enkrat zahvalil za njihovo delo, jih prosil odpuščanja za škandale in jih spodbudil k nadaljevanju poti, nato pa vsem skupaj zaželel vesel božič.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh