Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neapelj: prvi god sv. Januarija z novim škofom in brez procesije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 04. 2021 / 05:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2021 / 05:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neapelj: prvi god sv. Januarija z novim škofom in brez procesije

Neapelj: prvi god sv. Januarija z novim škofom in brez procesije

Med tradicionalno procesijo se običajno utekočini kri mestnega zavetnika.

Novi neapeljski škof Domenico Battaglia FOTO: Vatican Media

Tradicionalna procesija v čast sv. Januariju, zavetniku italijanskega mesta Neapelj, je 1. maja letos tudi tokrat zaradi koronaepidemije žal odpovedana, kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa potrdil tiskovni predstavnik neapeljske nadškofije. Namesto procesije bodo mestni praznik obeležili s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo obhajal novi nadškof Domenico Battaglia. Zanj bo to prvo praznovanje godu mestnega zavetnika sv. Januarija z njegovo relikvijo.

Med tradicionalno sobotno procesijo, vedno pred prvo majsko nedeljo, se običajno utekočini svetnikova kri, ki jo po ulicah starega mestnega jedra v steklenički nosijo od neapeljske stolnice do cerkve sv. Klare. Ta čudež velja kot dobro znamenje za vse prebivalce mesta ob vznožju Vezuva.

Sv. Januarija, škofa Beneventa in Neaplja, častijo kot mučenca. Mestnega zavetnika naj bi po izročilu med preganjanjem kristjanov leta 305 obglavili na dvoru rimskega cesarja Dioklecijana v Pozzuoliju pri Neaplju. Na njegove spominske dneve Neapeljčani tradicionalno priredijo veliko slovesnost: poleg majske procesije ga počastijo še 19. septembra in 16. decembra, ker naj bi jih Januarij leta 1631 posvaril pred izbruhom Vezuva.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh