Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nebeški Oče je k sebi poklical lazarista Jurija Devetaka (1941–2024)

Za vas piše:
J. P.
Objava: 18. 03. 2024 / 16:39
Oznake: Duhovnik, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2024 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nebeški Oče je k sebi poklical lazarista Jurija Devetaka (1941–2024)
Lazarist Jurij Devetak (1941–2024). FOTO: Nadškofija Beograd

Nebeški Oče je k sebi poklical lazarista Jurija Devetaka (1941–2024)

K svojemu Odrešeniku je minuli četrtek, v molitvenem spremstvu sobratov, v 83. letu starosti mirno odšel lazarist Jurij Devetak (1941–2024).

Kot so zapisali lazaristi, je kardinal msgr. dr. Franc Rode v knjigi Vse je dar o pokojnem sobratu priobčil:

»Jurijevo življenje poteka med Beogradom in Ljubljano. Prvih 17 let posvečenih duhovnemu vodstvu sester usmiljenk, najprej ob Stanku Žaklju, potem samostojno. Sledi krajše obdobje v Ljubljani in zopet Beograd, kjer je sedem let župnik pri Sv. Cirilu in Metodu, kar se ponovi v naslednjih letih: devet let v Ljubljani kot rektor cerkve Srca Jezusovega in zadnjih 12 let v Beogradu.«

Nadarjenost za glasbo in smisel za jezike

In še: »Predstavljam si, kako skrbno je znal Jurij prisluhniti sestram in vernikom, s kakšnim sočutjem je znal potolažiti žalostne in vliti poguma omahujočim. Med mnogimi talenti nedvomno izstopata njegova nadarjenost za glasbo in njegov smisel za jezike. A vse to presega njegovo čisto in plemenito srce.«

V Misijonsko družbo vstopil leta 1959

Jurij Devetak se je očetu Antonu in mami Jožefi, rojeni Drufovka, rodil 25. maja 1941 v Župniji Miren. Šolal se je na gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano, nato pa se je preselil v Zagreb, kjer je leta 1959 maturiral na Šalati. V Misijonsko družbo (k lazaristom) je vstopil kmalu po polnoletnosti, 8. septembra 1959 v Beogradu.

V mašnika ga je posvetil škof Jenko

Noviciat je opravil v Beogradu. Dve leti je študiral na zagrebški in nato na ljubljanski Teološki fakulteti, vmes je služil vojaški rok v Štipu. Večne zaobljube je izrekel 9. septembra 1964, bil v diakona posvečen leta 1996 v ljubljanski stolnici, mašniško posvečenje pa je po škofu dr. Janezu Jenko prejel 29. junija 1966 v Logu pri Vipavi.

Razpet med Ljubljano in Beogradom

Že leto pozneje je postal namestnik predstojnika sester usmiljenk (1967–1972) v Beogradu, nato pa je prevzel službo provincialnega ravnatelja (1972–1984). Odtlej je bila njegova pot, kot je zapisal tudi kardinal Rode, razpeta med Ljubljano (ravnatelj semenišča, rektor cerkve Srca Jezusovega …) in Beogradom, kjer je ostal do leta 2020, ko se je vrnil v Slovenijo in do smrti bival v Celju.

Lektor Misijonskih obzorij

Poleg tega je bil dejaven tudi kot lektor Misijonskih obzorij, prav tako je lektoriral različna druga glasila in publikacije, pa tudi knjige.

Zahvala in sožalje iz Beograda

»Ker je več kot 40 let deloval v beograjski nadškofiji, izrekamo sožalje vsem žalujočim in se hkrati zahvaljujemo Misijonski družbi, ki ga je poslala, da je pastoralno deloval pri nas, in prosimo Gospoda, naj ga nagradi za njegov nesebični trud in delo,« so se od pokojnika poslovili tudi v Nadškofiji Beograd. Mašo zanj so obhajali v nedeljo na Banovem brdu v Beogradu.

Pogreb bo v četrtek na Žalah

Kot so sporočili lazaristi, se bodo od pokojnega Jurija Devetaka poslovili v četrtek, 21. marca 2024, ob 11. uri iz cerkve Vseh svetih na ljubljanskih Žalah. Odhod na pogreb bodo organizirali tudi iz beograjske Župnije sv. Cirila in Metoda. Naj bo nebeški Oče pokojnemu bogat plačnik in usmiljen sodnik. Večna luč naj mu sveti, naj počiva v miru!

Nalaganje
Nazaj na vrh