Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja Svete Trojice

Objava: 12. 06. 2014 / 10:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedelja Svete Trojice

Nedelja Svete Trojice

Tokratna nedelja je posvečena Sveti Trojici. To je poimenovanje za Boga, ki pa se pojavlja v treh različnih osebah: kot Bog Oče, Bog Sin in Sveti Duh.

Vir: Wikipedija

Tokratna nedelja je posvečena Sveti Trojici. To je poimenovanje za Boga, ki pa se pojavlja v treh različnih osebah: kot Bog Oče, Bog Sin in Sveti Duh, kar je ena izmed največjih skrivnosti krščanske vere. Cerkev je potrebovala kar tri stoletja, da je izoblikovala nauk o Sveti Trojici. To se je zgodilo na koncilu v Niceji (325 po Kr.), kot veroizpoved (credo) je ostal v bogoslužni rabi vse do sodobnega časa. Nauk o Sveti Trojici poudarja, da je delo stvarjenja skupno vsem trem osebam Trojice, saj so vse tri izvor stvarjenja. Hkrati pa je stvarjenje povezano z razodetjem in odrešenjem, ki je prišlo po Jezusu Kristusu, stvarstvu pa se posreduje po Svetem Duhu. Sveti Duh je kot tretja Božja oseba poslan od Očeta in Sina ter vodi Cerkev, ki je skupnost verujočih. Bistvo odnosov med tremi Božjimi osebami je brezpogojna ljubezen.

Verovanje v Sveto Trojico je del kristjanove vere v troedinega Boga. V nedeljo, 15. junija, se bomo tako poglobili v skrivnost te verske resnice. Čeprav nas vera uči o Bogu, ki je dal svojega Sina poslati na svet, (gre za Božje razodetje Jezusa Kristusa) in tako razumemo, da gre za dve osebi, sta ti vedno medsebojno povezani in nikoli ne delujeta brez sodelovanja druge osebe. Enako velja za Svetega Duha. Oseb ne smemo ločevati. Oče je Stvarnik vesolja in človeka, Jezus Kristus odrešuje, Sveti Duh, ki izhaja iz Očeta in Sina, pa posvečuje.

S Sveto Trojico se kristjani srečamo že pri krstu, ko nam duhovnik reče, da nas krsti v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. S temi besedami postanemo člani Cerkve. Skrivnosti enega Boga v treh osebah verujočim ni dano spoznavati samo z razumom, temveč tudi na osnovi milostnega daru vere ter Božjega razodetja Jezusa Kristusa. O identiteti Boga Očeta in Svetega Duha je spregovoril Jezus Kristus.

Ena od najbolj znanih upodobitev Svete Trojice je ikona ruskega ikonopisca Andreja Rubljova (1360–1430). Vsebinsko jo povezujemo s starozaveznim svetopisemskim odlomkom, ki opisuje Božji obisk pri Abrahamu in Sari ob Mamrejevih hrastih.

26. maja 2013 je papež pred molitvijo angelovega češčenja o Sveti Trojici povedal: "Presveta Trojica ni proizvod človeškega umovanja; je obličje, s katerim se je razodel sam Bog, ne z višine katedre, marveč tako, da hodi s človeštvom. Prav Jezus je razodel Očeta in obljubil Svetega Duha. Bog je hodil z ljudstvom v zgodovini izraelskega ljudstva in Jezus je vedno hodil z nami in nam obljubil Svetega Duha, ki je ogenj, nas uči vsega, česar ne vemo, ki nas vodi od znotraj, nam daje dobre misli in navdihe."

O Sveti Trojici v 24. številki družine piše Zvone Štrubelj v članku O Sveti Trojici v jeziku ljubezni. Odprete ga s klikom na naslovnico.



Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh