Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja Svetega pisma v Cerkvi na Slovenskem

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 19. 01. 2010 / 15:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nedelja Svetega pisma v Cerkvi na Slovenskem

Obhajali jo bomo 31. januarja, pred tem pa se bodo po slovenskih župnijah zvrstili številni dogodki

V Cerkvi na Slovenskem bo v nedeljo, 31. januarja 2010, enaindvajseta nedelja Svetega pisma. Letos bo dogodek zaznamovan z letom duhovništva v vesoljni Cerkvi in letom evharistije v Cerkvi n Slovenskem.

Slovensko biblično gibanje (SBG), ki v Cerkvi na Slovenskem deluje od oktobra 1993, vsako leto pripravlja vsebinske poudarke in pripomočke za svetopisemsko nedeljo. Župnije so za svetopisemsko nedeljo prejele plakat, ki je letos uglašen na temo leta duhovništva in leta evharistije. Plakat želi predstaviti vzajemnost Božjega in človeškega, ki se posebej izraža v povezanosti duhovništva in evharistije.

Konstitucija o svetem bogoslužju (čl. 7) 2. vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965) pravi, da je Kristus pri daritvi svete maše navzoč v duhovnikovi osebi. On, navzoč pod evharističnima podobama kruha in vina pri sveti daritvi, je na plakatu v podobi kruha jasno v ospredju, duhovnik pa je viden le kot obris v smislu: 'On mora rasti, jaz pa se manjšati' (Jn 3,30). Roke, ki so neposredno povezane s hostijo in zato dobro vidne, bi lahko imenovali kot orodje: 'Jezus preko duhovnikovih rok vrši dobra dela, in tudi vsi smo poklicani, da bi bili orodje v Božjih rokah' (Gregor Vidic, soavtor plakata).

Predstavniki Slovenskega bibličnega gibanja si prizadevajo, da bi čim širši krog ljudi seznanili z vsebino Svetega pisma in jih uvajali v branje knjige knjig. Gibanje povezuje biblične skupine, ki jih je v Sloveniji okrog 200. Spodbuja nastajanje novih skupin in jim pomaga pri delu, prireja tečaje, razstave, predavanja, spodbuja in oblikuje praznovanje nedelje Svetega pisma, poglablja skupinsko in osebno delo s Svetim pismom ter izdaja biblično revijo z naslovom Božja beseda danes.


Dogodki ob 21. svetopisemski nedelji

V dvorani Antonovega doma v župniji Ljubljana – Vič bo v nedeljo, 24. januarja 2010, ob 11.00 predstava 'Zmagovalec' o apostolu Pavlu, ki jo bodo izvedli mladi iz župnije Stara Loka.

V dvorani škofijske gimnazije v Vipavi bo na svetopisemsko nedeljo, 31. januarja 2010 popoldne srečanje bibličnih skupin na škofijski ravni.

Slovensko biblično gibanje v letošnjem letu kot bogat vir razmišljanj o evharistiji priporoča knjigo avtorja Raniera Cantalamesse z naslovom To je moje telo. Evharistija v luči 'Molim te ponižno'.

Dodatne informacije o svetopisemski nedelji dobite na sedežu Slovenskega bibličnega gibanja na Poljanski cesti 2 v Ljubljani, tel. 01/431–42–78 ali pri njegovi predsednici s. dr. Snežni Večko (tel. 02/252–44–72, e-pošta: terezija.vecko@guest.arnes.si) in na http://sbg.rkc.si.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh