Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neeksplodirana ubojna sredstva so nevarna, zato se jih ne dotikajmo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 02. 2022 / 10:12
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2022 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neeksplodirana ubojna sredstva so nevarna, zato se jih ne dotikajmo
Igor Boh z Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. FOTO: Ministrstvo za obrambo RS

Neeksplodirana ubojna sredstva so nevarna, zato se jih ne dotikajmo

V Sloveniji še vedno vsako leto odkrijemo ogromno število neeksplodiranih ubojnih sredstev. V Državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so lani opravili 654 intervencij, v katerih so skupaj našli 4.271 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži več kot 13 ton.

Ti podatki kažejo, da obstaja velika verjetnost, da bomo naleteli na najdbo neeksplodiranega ubojnega sredstva, največja verjetnost za to pa je v Severno-primorski regiji, kjer so intervencije najpogostejše, je na novinarski konferenci pojasnil predstavnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Igor Boh.

Vsako leto bolj nevarna

Kot pravi Boh, so sredstva vsako leto bolj nevarna, zato je bilo lani na samem kraju odstranjenih 3021 kosov v skupni teži več kot sedem ton. To pomeni, bodo v prihodnje precej intervencij oziroma uničenj izvedli na samem kraju. Zaradi eksplozivnih snovi je lani žal prišlo do dveh nesreč s smrtnim izidom.

Januarja obsežna intervencija v Mariboru

Januar je zaznamovala najdba neeksplodiranega ubojnega sredstva v Mariboru. V industrijski coni Tezno so pri gradbenih delih odkrili letalsko bombo. »Ta sodi med zahtevnejše in nevarnejše akcije, če govorimo o varstvu pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi,« je povedal Boh in dodal, da je šlo je za klasično ameriško letalsko bombo, v kateri so bili še vedno nameščeni vžigalniki. Po prvem ogledu je kazalo, da bomba ni bila poškodovana.

Če naletimo na neeksplodirano ubojno sredstvo, se predmeta ne dotikamo in ga ne prestavljamo ali razstavljamo.

 Bombo uničili 16. januarja

V okviru intervencije tako velikega obsega so vzpostavili štab civilne zaščite, ki je usklajeno in tekoče opravljal vodenje intervencije. Dan izpeljave uničenja je bil v nedeljo, 16. januarja. »Bomba je bila pripravljena in odpeljana v skladišče, vžigalniki v bombi so popustili in bilo jih je možno odstraniti iz bombe ter uničiti na samem kraju najdbe.«

Kakšni so pravilni postopki ob najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva?

Ob najdbi nevarnega predmeta je pomembno, da čim prej obvestimo center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. »Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in najdenem predmetu. Če okoliščine omogočajo, fotografiramo najdbo z mobilnim telefonom in jo posredujemo operaterju v klicni center.« Ob klicu na številko 112 ali 113 posredujemo podatke:

  • kdo kliče,
  • kje je (kraj najdbe),
  • kaj je našel,
  • kakšen je predmet (opis najdbe),
  • ali so ogroženi ljudje in živali.

Kako ravnamo na kraju najdbe?

Ena od ključnih stvari je, da ne povzročamo panike in zavarujemo kraj najdbe. Predmeta se ne dotikamo in ga ne prestavljamo ali razstavljamo. »Kraj, kjer je nevarni predmet, zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli. Ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev,« še izpostavljajo v Državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Nalaganje
Nazaj na vrh