Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Negotova prihodnost irskega semenišča v Rimu

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 22. 05. 2012 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Negotova prihodnost irskega semenišča v Rimu

Dublinski nadškof Martin navaja vedno manjše število študentov in naraščajoče stroške.

Irsko semenišče v Rimu bodo najverjetneje zaprli ali pa spremenili njegovo namembnost. Dublinski nadškof Diarmuid Martin je minuli konec tedna v irskem časniku 'The Irish Times' opozoril na vedno manjše število študentov in naraščajoče stroške v luči gospodarske in finančne krize, ki je prizadela tudi Cerkev.

»Poiskati moramo pot, da bomo zagotovili zadostno število semeniščnikov, tako da bo semenišče v Rimu lahko preživelo«, je dejal nadškof Martin. Tudi pri manjšem številu študentov so namreč stroški vzdrževanja hiše in osebja enako visoki.

Trenutno po navedbah časnika v Irskem kolegiju v italijanski prestolnici biva oseminpetdeset študentov teologije, izmed katerih je triindvajset Ircev, petintrideset pa jih prihaja iz dvaindvajsetih različnih držav. Poleg tega se na Kolegiju svetega Patrika v irskem mestu Maynooth izobražuje še dvainsedemdeset bodočih duhovnikov.

Veliko vprašanje se poraja, kako si lahko irska Cerkev v tem trenutku privošči dve semenišči, ugotavlja nadškof Martin. Mednarodna študentska skupnost v Rimu irski značaj 'Irskega kolegija' postavlja pod vprašaj. Možna rešitev bi bila, da bi del kolegija spremenili v prostor za bodoče doktorante, meni dublinski nadškof.

Pred desetimi dnevi je bilo napovedano, da se bodo trije izmed štirih duhovnikov s predstojništva Irskega kolegija vrnili v svoje domače škofije. V Rimu bo ostal le rektor Ciaran O'Carroll, ki je bil na ta položaj imenovan septembra lani. V irskih medijih so se pojavila ugibanja, ali so v ozadju kadrovskih menjav morda vatikanska poizvedovanja o krizi irske Cerkve. Nadškof Martin je za časnik 'The Irish Times' pojasnil, da je odpoklic duhovnikov 'povezan s prihodnostjo Irskega kolegija, ne pa neposredno z vizitacijo v irski Cerkvi'.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh