Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanja ministrica in luteranski škof na Finskem oproščena obtožb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 03. 2022 / 19:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 19:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanja ministrica in luteranski škof na Finskem oproščena obtožb
Nekdanja finska političarka in dejavna kristjanka Päivi Räsänen. FOTO: ADF International

Nekdanja ministrica in luteranski škof na Finskem oproščena obtožb

Na Finskem so poslanko in nekdanjo ministrico ter luteranskega škofa oprostili obtožb o sovražnem govoru.

Kot je še sporočila dunajska organizacija za človekove pravice ADF International, je bila odločitev sodišča v Helsinkih soglasna in za vse točke obtožnice. Nekdanja notranja ministrica Päivi Räsänen in škof Juhana Pohjola sta bila obtožena širjenja konservativnih verskih prepričanj o zakonski zvezi in spolni etiki.

Globoko smo zaskrbljeni, da se uporaba finskih zakonov o sovražnem govoru enači s posvetnim zakonom o bogokletstvu.

Strokovnjaki za človekove pravice so opozarjali, da sojenje ogroža pravico do svobode izražanja na Finskem. Räsänenova je bila deležna mednarodne podpore in je prejela več pisnih izrazov solidarnosti predstavnikov različnih veroizpovedi. Po navedbah ADF je v enem od teh pisem pisalo: »Globoko smo zaskrbljeni, da se uporaba finskih zakonov o sovražnem govoru enači s posvetnim zakonom o bogokletstvu. To odpira vrata za preganjanje dejavnih kristjanov, muslimanov, Judov in drugih vernikov, če javno izpovedujejo svojo vero.«

Od sredine leta 2019 je finska policija preiskovala Räsänenovo. Ta je kot članica Evangeličansko luteranske cerkve Finske prek družbenega omrežja Twitter stopila v stik s cerkvenim vodstvom in podvomila o uradni podpori cerkve LGBT dogodku »Pride 2019«. Ob tem je objavila sliko in nekaj svetopisemskih vrstic iz pisma apostola Pavla Rimljanom. Tvitu so sledile preiskave, ki so na koncu segle do brošure Räsänenove iz leta 2004. Aprila 2021 je finski državni tožilec vložil obtožnico, škofu Pohjoli pa so takrat sodili kot izdajatelju omenjene brošure.

Razlaga svetopisemskih konceptov ni stvar okrožnega sodišča.

Po navedbah ADF je obramba na sojenju trdila, da so bile izjave Räsänenove del krščanskega nauka in da sodijo na področje svobode izražanja. Okrožno sodišče v Helsinkih je zdaj soglasno potrdilo pravico do svobode izražanja in odločilo, da »razlaga svetopisemskih konceptov ni stvar okrožnega sodišča«. Državno tožilstvo mora kriti okoli 60.000 evrov stroškov postopka, na razsodbo pa se še lahko pritoži.

Päivi Räsänen je bila članica finskega parlamenta od leta 1995, v letih med 2004 in 2015 je vodila tamkajšnje krščanske demokrate, med 2011 in 2015 pa je bila ministrica za notranje zadeve. V tem času je bila med drugim odgovorna tudi za cerkvena vprašanja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh