Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji kardinal McCarrick laiziran

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 02. 2019 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2019 / 06:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanji kardinal McCarrick laiziran

Nekdanji kardinal McCarrick laiziran

Theodore McCarrick je obtožen spolne zlorabe semeniščnikov in najmanj dveh mladoletnih žrtev.

Manj kot teden dni pred začetkom srečanja za zaščito mladoletnih je papež Frančišek iz duhovniškega stanu razrešil nekdanjega washingtonskega nadškofa in kardinala Theodorja McCarricka, so v soboto sporočili iz Vatikana. McCarrick je bil spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletnih in mlajših odraslih ter zlorabe vodilnega položaja in zakramenta svete spovedi, zaradi česar je deležen najvišje kazni, ki jo cerkveno pravo predvideva za duhovnika. Kardinalski naziv je izgubil že julija lani. 88-letni McCarrick je najvišji cerkveni dostojanstvenik v sodobnem času, ki je zaradi svojih dejanj razrešen iz duhovniškega stanu.

Nekdanji washingtonski nadškof (2001-2006) je med leti 1970 in 1990 duhovniške kandidate nagovarjal k spolnim odnosom, zlorabil je tudi najmanj dve mladoletni osebi. Od lanskega septembra živi v kapucinskem samostanu v mestu Salina v ameriški zvezni državi Kansas. Kot so v soboto sporočili s škofije v Salini, bo tam ostal tudi po izreku kazni cerkvenega sodišča, dokler mu ne dodelijo stalnega bivališča.

Kot so še sporočili s Kongregacije za nauk vere, je bila odločitev o McCarrickovi laizaciji sprejeta že 11. januarja. 13. februarja so obravnavali njegovo pritožbo, ki pa je bila zavrnjena. Dokončno odločitev so McCarricku sporočili minuli petek, potem ko je razsodbo z najvišjo pristojnostjo potrdil še papež Frančišek. McCarrick zdaj nima več možnosti za nadaljnje pritožbe.

Iz vatikanskih krogov je bilo slišati, da je želel Frančišek McCarrickov primer, ki je po svetu zbujal precejšnjo pozornost, razrešiti pred začetkom škofovskega srečanja za zaščito mladoletnih, ki se začenja v četrtek, 21. februarja. Odredil je temeljito preiskavo vse dokumentacije primera McCarrick. Konec lanskega avgusta je nekdanji vatikanski diplomat Carlo Maria Vigano papeža Frančiška in druge visoke cerkvene dostojanstvenike obtožil, da so McCarricku zaupali pomembne naloge v Katoliški cerkvi, čeprav naj bi Vatikan takrat že vedel za njegove prestopke proti spolni nedotakljivosti. Vigano je Frančišku med drugim očital, da je umaknil sankcije, ki jih je McCarricku predpisal njegov predhodnik Benedikt XVI.

Vatikan je te očitke odločno zavrnil. Potrdil je le, da so sicer obstajali napotki, naj se McCarrick zaradi očitkov neprimernega odnosa do semeniščnikov umakne iz javnega življenja, vendar naj to ne bi bile uradne sankcije, ki bi jih Frančišek umaknil.

Izjava Kongregacije za nauk vere

V izjavi Kongregacije za nauk vere je zapisano: »11. januarja 2019 je Kongregacija za nauk vere izdala sklepni odlok v kazenskem procesu proti Theodorju Edgarju McCarricku, upokojenemu nadškofu v Washingtonu, s katerim je obtoženi spoznan za krivega naslednjih kaznivih dejanj, ki jih je storil kot duhovnik: spodbujanje h grehu pri spovedi in kršenje šeste Božje zapovedi z mladoletniki in odraslimi, z obremenilno okoliščino zlorabe moči. Zato mu je naložena kazen odslovitve iz kleriškega stanu. 13. februarja 2019 je redno zasedanje Kongregacije za nauk vere pregledalo dokaze, predložene z vlogo tožnika, in odločilo potrditi odlok zbora. Ta odločitev je bila sporočena Theodorju McCarricku 15. februarja 2019. Sveti oče je v skladu z zakonom priznal dokončno naravo te odločitve, s čimer postane sodba pravnomočna.«

McCarrick je veljal za odločnega borca proti spolnim zlorabam

Theodore Edgar McCarrick se je rodil 7. julija 1930 v New Yorku. Leta 1958 je prejel mašniško posvečenje. Svojo duhovniško pot je začel na področju izobraževanja, leta 1977 pa je bil imenovan za pomožnega škofa v New Yorku. Leta 1981 je bil kot škof premeščen v novonastalo škofijo Metuchen v New Jerseyu, leta 1986 pa je prevzel vodenje nadškofije Newark. Med leti 2001 in 2006 je bil nadškof ameriške prestolnice Washington. Februarja 2001 je papež Janez Pavel II. McCarricku podelil kardinalski naziv.

McCarrick je slovel po svoji družbeni angažiranosti, diplomatski spretnosti in odličnih vezah v političnih in družabnih krogih. V času vodenja newyorške nadškofije je veljal za odločnega borca proti spolnim zlorabam in je podpiral politiko ničelne tolerance do duhovnikov, obtoženih zlorab. Doslej znane obtožbe spolnih zlorab proti McCarricku segajo v obdobje med leti 1970 in 1990, torej pred njegovim imenovanjem na položaj washingtonskega nadškofa.

Zaenkrat še ni znano, s čim se bo nekdanji duhovnik preživljal, čeprav naj bi sam potrdil, da ima na razpolago dovolj osebnega premoženja. Ob tem se poraja ključno vprašanje, kje je McCarrick, ki je slovel po svoji spretnosti za zbiranje finančnih sredstev, to premoženje pridobil in koliko od tega je pridobil v šestdesetih letih svojega duhovništva.

Kardinal DiNardo: laizacija McCarricka je »jasno znamenje«

Predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike, kardinal Daniel DiNardo, je laizacijo nekdanjega washingtonskega nadškofa označil kot »jasno znamenje, da so spolne zlorabe nesprejemljive«. »Noben škof, ne glede na to, kako vpliven je, ni nad cerkvenim pravom,« je DiNardo izjavil v enem prvih odzivov na McCarrickovo laizacijo. Washingtonska nadškofija je izrazila upanje, da bo odločitev Vatikana »pripomogla k ozdravljenju vseh žrtev spolnih zlorab«.

Predsednik Centra za zaščito mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriana, jezuit p. Hans Zollner, je za britanski katoliški tednik The Tablet izjavil, da je Vatikan sprejel »veliko odločitev«, ki kaže, »da se je postopek sprožil, čeprav je šlo za visokega cerkvenega dostojanstvenika«. James Grein, ena izmed McCarrickovih žrtev, je ob odločitvi Vatikana začutil olajšanje, vendar je istočasno poudaril, da mu »nič ne more povrniti otroštva«.

Vir: Kathpress / Catholic Herald / Radio Vatikan / CNA
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh