Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nekdanji kardinal McCarrick zaradi spolnih zlorab pred sodiščem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 07. 2021 / 15:14
Oznake: Cerkev, Družba, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nekdanji kardinal McCarrick zaradi spolnih zlorab pred sodiščem
Nekdanji washingtonski nadškof, danes laizirani Theodore McCarrick FOTO: Vatican Media

Nekdanji kardinal McCarrick zaradi spolnih zlorab pred sodiščem

Nekdanji ameriški kardinal Theodore McCarrick se bo moral zaradi obtožb spolnih zlorab zagovarjati pred civilnim sodiščem.

Nekdanjemu washingtonskemu nadškofu očitajo spolno zlorabo mladoletnika, včerajšnje poročanje časnika Boston Globe povzema avstrijski Kathpress. V treh točkah obtožnice McCarricka krivijo spolne zlorabe tedaj 16-letnega mladostnika na neki poročni zabavi v ameriški zvezni državi Massachusetts leta 1974. Odvetnik domnevne žrtve, Mitchell Garabedian, ni želel govoriti o podrobnostih primera. Njegova stranka sodeluje z državnim tožilstvom, »da bi opogumila tudi druge žrtve in naredila svet prijaznejši otrokom«.

Kazenski postopek proti 91-letnemu nekdanjemu cerkvenemu dostojanstveniku se je dolgo časa zdel razmeroma neverjeten, ker v zvezni državi Massachusetts velja zastaranje primerov. Po navedbah časnika Boston Globe pa to v McCarrickovem primeru ne velja, ker je v času domnevnega kaznivega dejanja živel v stolni župniji sv. Patrika v New Yorku, kot tajnik kardinala Terencea Cooka.

McCarricka bremenijo tri točke obtožnice.

Ime domnevne žrtve javnosti ni bilo predstavljeno. Moški trdi, da je bil McCarrick družinski prijatelj, ki je pogosto potoval s člani njegove družine. Do zlorab naj bi prišlo tudi na nekaterih izmed teh potovanj, v New Jerseyu, New Yorku, Kaliforniji in Massachusettsu.

Domnevna žrtev je policistom zaupala, kako mu je McCarrick dejal, da je njegov oče izrazil željo, naj se z njim pogovori, ker naj bi bil najstnik zelo uporniški in naj ne bi hotel obiskovati svete maše. Nekdanji kardinal naj bi izkoristil svoj položaj in mladostnika spolno zlorabil, zatem pa naj bi naložil še pokoro za njegovo neposlušnost staršem.

McCarrick, ki ga je papež Frančišek leta 2019 po temeljiti preiskavi v Vatikanu laiziral, danes živi v Missouriju. Njegov odvetnik Barry Coburn je v izjavi za javnost pojasnil, da bodo »tožbo temeljito preučili in nato izrekli svoje mnenje pred sodiščem«.

McCarrick ne verjame, da je zagrešil vse, česar ga obtožujejo.

McCarrick se mora na obtožbo odzvati 26. avgusta. Nekdaj vplivni cerkveni dostojanstvenik se je doslej uspešno izogibal kazenskemu pregonu. Več žrtev v New Yorku in New Jerseyu si je že prizadevalo za začetek civilnih sodnih postopkov.

Nekdanji kardinal odločno zanika, da bi kdaj zlorabljal mladoletnike. Leta 2019 je nekemu časnikarju, ki ga je obiskal v samostanu v Kansasu, dejal, da ni tako slab, kot ga predstavljajo: »Ne verjamem, da sem zagrešil vse, česar me obtožujejo

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh