Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški jezuiti zahtevajo pojasnila glede škandala o zlorabah

Objava: 01. 02. 2010 / 14:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški jezuiti zahtevajo pojasnila glede škandala o zlorabah

O zlorabah je spregovoril eden izmed domnevnih storilcev, ki je že v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja prostovoljno zapustil jezuitski red

Vodstvo nemške jezuitske province zahteva izčrpno poročilo glede škandala o zlorabah, ki je izbruhnil na berlinski gimnaziji Canisius. To poročilo naj bi bilo po besedah vodstva ‘v interesu vseh žrtev’ in je obenem ‘možno in obvezujoče’. Provincijal nemške jezutske province, Stefan Dartmann, naj bi danes obiskal omenjeno jezuitsko gimnazijo, ob izbruhu škandala pa je izrazil svojo ‘žalost in sram nad storjenim dejanjem’.

Do sedaj so na gimnaziji zabeležili najmanj dvaindvajset domnevnih primerov spolne zlorabe v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, domnevni storilci pa naj bi bili kasneje zaposleni tudi na izobraževalnih ustanovah drugod po Nemčiji. O zlorabah je spregovoril eden izmed domnevnih storilcev, ki danes živi v Južni Ameriki. Izrazil je svoje obžalovanje, da je otroke in mladostnike zlorabljal pod krinko pedagoškega dela.

Drugi obtoženi storilec obtožbe ostro zanika. Oba sta v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja prostovoljno izstopila iz jezuitskega reda, s poučevanjem na gimnaziji Canisius pa sta prenehala že v osemdesetih letih.

Provincijal nemških jezuitov je potrdil, da ga je že konec leta 2006 rektor jezuitske gimnazije opozoril na 'določena znamenja prizadetih', vendar so žrtve takrat prosile za popolno diskretnost. Zdaj je zaradi javnega nastopa nekaterih žrtev omogočen tudi preiskovalni postopek, ki naj bi pojasnil takratno dogajanje.

Škandal o zlorabah je izbruhnil minuli četrtek z objavo v nemških medijih, pred tem pa se je rektor gimnazije s pismi obrnil na petsto nekdanjih dijakov, da bi našel morebitne 'nove' žrtve zlorab izpred tridesetih oz. štiridesetih let. S primerom se ukvarja tudi državno tožilstvo.

Kot poročajo v nemških medijih, naj bi za prikrivanje zlorab krivdo nosilo tudi vodstvo jezuitskega reda. O nekaterih primerih naj bi tedanjemu vodstvu poročali že kmalu po storjenem dejanju, vendar se pri vrhu jezuitov na obtožbe takrat niso odzvali.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh