Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški semeniščniki naj bi se politično opredelili

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 08. 2013 / 15:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemški semeniščniki naj bi se politično opredelili

Nemški semeniščniki naj bi se politično opredelili

Pristojni organi se odzivajo na izpade desničarskih skrajnežev v würzburškem bogoslovnem semenišču.

Bodoči nemški katoliški duhovniki naj bi se ob vpisu v semenišče v prihodnje tudi politično opredelili, je v začetku tedna na spletnem portalu katholisch.de napovedal rektor bogoslovnega semenišča v Paderbornu, Michael Menke-Peitzmeyer. Kot je poročala nemška katoliška agencija KNA, so v zadnjem času v Nemčiji več rektorjev tamkajšnjih semenišč izprašali glede meril izbora duhovniških kandidatov v luči skrajnih desničarskih teženj med nekaterimi semeniščniki v Würzburgu.

»Po škandalu zaradi spolnih zlorab smo se osredotočili na psihološka merila. V prihodnje se bomo morali podati tudi na področje političnih razsežnosti«, je pojasnil Menke-Peitzmeyer. Kandidati bodo morali navesti vsaj morebitno pripadnost določeni politični stranki. Kljub pomanjkanju duhovniških kandidatov se ne smemo izogibati merilom ožjega izbora, je na omenjenem spletnem portalu zapisal rektor semenišča v škofiji Passau, Franz Haringer. Rektorji semenišč so doslej bodočim varovancem postavljali takšna vprašanja: »Od kod prihaja vaša motivacija, da želite postati duhovnik? Ste pripravljeni na življenje v celibatu? Kje in na kakšen način ste doslej izkušali svojo vero?«

Poleg tega so morali kandidati predložiti tudi mnenje domačega župnika ali kateheta. Med pomembna izborna merila sodi dejavnost kandidata v domači župniji, njegova komunikativnost, duševna stabilnost, pa tudi intelektualne sposobnosti, saj se od njega pričakuje uspešen zaključek teološkega študija, je pojasnil rektor hamburškega semenišča, Thomas Benner.

Pogoji za vpis v bogoslovno semenišče se zvišujejo, je dejal rektor berlinskega semenišča, Matthias Roy. Nekdaj so morali bodoči duhovniki opravljati preprostejše naloge. »Dandanes pa mora duhovnik znati praktično vse.«

V würzburškem semenišču so trije semeniščniki uprizorili izpade desničarskih skrajnežev. Med drugim so pripovedovali šale o koncentracijskih taboriščih, izvajali Hitlerjev pozdrav in obiskali koncert sporne glasbene skupine 'Frei.Wild'. Po preiskavi zunanje komisije sta morala dva izmed njih prekiniti študij in bivanje v semenišču. Glede tretjega dokončna odločitev še ni bila sprejeta.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / T. S.



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh