Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škof razburil vesoljno Cerkev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 10. 2013 / 09:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški škof razburil vesoljno Cerkev

Katoličani z vsega sveta začudeni nad dogodki v škofiji Limburg.

Vodja nemškega programa pri Radiu Vatikan, Bernd Hagenkord, opaža vse večji pritisk na limburškega škofa Tebartz-van Elsta, ki naj bi javno oznanil svoje načrte za prihodnost. Škof je sicer »v Rim pripotoval zato, da bi se umaknil pred sodbami, mediji in javnostjo in pustil, da o njegovi usodi odloča in odloči le papež«. Kljub temu pa bi moral »v prihodnjih dneh tudi sam kaj pojasniti, sprejeti kakšno odločitev glede lastne poti naprej«, je p. Hagenkord pojasnil v pogovoru za nemški radio.

Primer limburškega škofa v tujini spremljajo s precejšnjo napetostjo. V Vatikanu tema sicer ni na prednostnem seznamu, katoličani iz Afrike, Latinske Amerike in Azije pa so izrazili precejšnje začudenje, ko so slišali, s kakšnimi denarnimi sredstvi razpolaga katoliška Cerkev v Nemčiji.

»Papež ima seveda v načrtu velike projekte, kot je denimo reforma kurije«, je dejal p. Hagenkord. »Veliko stvari se preureja, interno, strukturno, in to je osrednja tema.« Vendarle pa po poročilih sodeč o limburški škofiji razpravljajo tudi v Washingtonu in Limi, kar pomeni, »da to ni več zgolj nemška zgodba«.

Po objavi poročil o višini stroškov gradnje škofijskega središča v Limburgu pa so se oglasile tudi nekatere druge nemške škofije in so ob vsesplošni kritiki javnosti predstavile svoje finance. Škof Heiner Koch iz škofije Dresden-Meißen je pojasnil, da imajo na voljo zelo omejena denarna sredstva, vedno pa poskrbijo za to, da ne zaidejo v rdeče številke.

Nadškofija München-Freising je svoje premoženje v letu 2012 ocenila na 27,6 milijonov evrov, vanj pa so vštete vse vrednosti nepremičnin in finance. Bilanco enkrat letno preverjajo zunanji izvedenci, je pojasnil tiskovni predstavnik münchenske nadškofije, Bernhard Kellner.

Škofijski sedež škofije Speyer razpolaga s premoženjem v vrednosti 46,5 milijonov evrov, to pa vsebuje »dolgoročno naložene prihranke, ki niso na razpolago«. V uporabi so le donosi, in sicer v »cerkvene in dobrodelne namene«. Škof omenjene škofije še zagotavlja, da darovi njegovih vernikov nikoli niso bili dani na razpolago za gradnjo škofijskega središča v Limburgu«.

Škofiji Essen in Münster sta svoje finance v luči razprave o limburški škofiji javnosti predstavili že pred časom.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh