Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škofje odobrili tabletko po odnosu za žrtve posilstva

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 02. 2013 / 11:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nemški škofje odobrili tabletko po odnosu za žrtve posilstva

Škofje so v svoji izjavi natančno določili, da še vedno ni dopustno uporabljati 'medicinsko-farmacevtskih metod, ki bi povzročile smrt zarodka'.

Škofje v Nemčiji so odobrili kontracepcijsko tabletko po spolnem odnosu. Pri vprašanju, ali je uporaba sredstev proti spočetju dovoljena v primeru posilstva, je Nemška škofovska konferenca po navedbah nemške katoliške agencije KNA sklenila, da bo upoštevala smernice kölnskega nadškofa kardinala Joachima Meisnerja.

Ob zaključku spomladanskega zasedanja v Trierju so škofje pojasnili, da so v katoliških bolnišnicah ženske, žrtve posilstva, 'seveda deležne človeške, medicinske, psihološke in duhovne oskrbe. K temu lahko sodi tudi izdaja kontracepcijske tabletke po odnosu, če deluje proti spočetju, ne pa abortivno'.

Škofje so v svoji izjavi izrecno potrdili: »Medicinsko-farmacevtske metode, ki povzročijo smrt zarodka, še vedno niso dopustne za uporabo.« Z izjavo so škofje natančno določili smernice nadškofije Köln, v katerih je bilo doslej jemanje tabletke po odnosu označeno kot moralno merilo za izobčenje.

Pred izjavo se je tako znotraj kot zunaj škofovske konference odvijala izčrpna razprava, pri kateri je šlo za moralno teološke in medicinske ocene, pa tudi za vprašanje, s katerimi vatikanskimi iztočnicami je smernice določil kardinal Meisner.

Medijska poročila, po katerih naj bi Meisner dobil papeževo privoljenje, je popravil kardinal osebno. V izjavi Nemške škofovske konference je zapisano le, da je kardinal svoje stališče z dne 31. januarja 2013 'podal s soglasjem Kongregacije za verski nauk in Papeško akademijo za življenje'. Medijska poročila o domnevnem papeževem potrdilu so sprožila burne razprave v konzervativnih cerkvenih krogih, zaradi česar je celo papežev tajnik Georg Gänswein celotno stvar v neuradni izjavi zanikal.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh