Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemški škofje s skupno izjavo o zakonu in družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 09. 2014 / 06:35
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemški škofje s skupno izjavo o zakonu in družini

Nemški škofje s skupno izjavo o zakonu in družini

Škofje pred izredno sinodo o družini zasedajo na jesenski skupščini.

V razpravi o obravnavi znova civilno poročenih ločenih bodo nemški katoliški škofje javnosti v kratkem predstavili skupno izjavo. Kardinal Reinhard Marx je v ponedeljek v Fuldi pred začetkom redne jesenske skupščine nemških škofov izjavil, da si želi bratske odprte razprave o vprašanju zakonske zveze in družine v katoliški Cerkvi. Skupščina nemških katoliških škofov, ki zaseda dvakrat letno, je vrhovni organ tamkajšnje škofovske konference. Jesensko zasedanje vedno priredijo v Fuldi, pomladansko pa na različnih krajih.



Med 5. in 19. oktobrom v Rimu prirejajo izredno škofovsko sinodo o zakonski zvezi in družini, prihodnjo jesen pa bo na isto temo zasedala redna škofovska sinoda. Že pred začetkom prve v katoliški Cerkvi burno razpravljajo o vprašanju znova civilno poročenih ločenih zakoncev. Notranje cerkvena razprava pa ni ne pretirano ostra ne dramatična, je poudaril nemški kardinal Marx: Cerkev živi že 2.000 let in v tem času je vedno znova prihajalo do notranjih nesoglasij.

Kot novi predsednik Nemške škofovske konference je kardinal Marx v svojem predavanju ob odprtju zasedanja, ki se zaključuje jutri, pozval k pogumnemu pogledu v prihodnost. Nemška Cerkev bi lahko kljub številnim notranjim težavam kazala pot naprej. Škofovska konferenca bi se morala navzven vedno predstavljati kot enota v Nemčiji trenutno 66 dejavnih škofov, pri čemer ni bistvenega pomena, da posamezniki lahko udejanjajo svoje interese, »pač pa v Božjem duhu vodeno edinost«.

Kardinal Marx je poudaril, da škofovska konferenca, ki ne služi evangelizaciji, ne izpolnjuje svoje naloge. Njena naloga je krepiti občestvo vernih. Škofje so služabniki edinosti. »Okrepljeno moramo biti pozorni na to, kako lahko uspešno dosežemo edinost v raznolikosti trenutno vernih živečih članov Cerkve«, je pojasnil münchenski nadškof. Pot Cerkve trenutno sledi duhovnemu in častnemu iskanju edinosti.

V luči preganjanja kristjanov v Iraku in Siriji, ki jim grozi nasilje islamske teroristične milice »Islamska država«, je kardinal Marx kristjane pozval k solidarnosti, spregovoril pa je tudi o težkem položaju beguncev. Pomembno je, da za ljudi, ki so se znašli v hudi stiski, veliko molimo, je dejal nemški kardinal.

Nemški škofje na jesenskem zasedanju načrtujejo tudi razpravo o položaju kristjanov v Iraku, med drugim s prispevkoma kaldejsko-katoliškega nadškofa None iz severnoiraškega mesta Mosul in predsednika komisije Škofovske konference za vesoljno Cerkev, nemškega nadškofa Schicka. Zasedanja ob odprtju skupščine se je udeležil tudi papeški nuncij v Nemčiji, nadškof Nikola Eterović.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh